Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, "Artan enerji talebini karşılamak için 2023 yılına kadar her yıl ortalama 12 milyar dolar civarında bir yatırım ihtiyacı söz konusu" dedi.

All Energy Turkey Konferansı ve Fuarı'nda konuşan Kilci, Türkiye'nin son yıllarda enerji politikalarında büyük çaplı iyileşme kaydettiğini belirterek, "Şu an itibariyle 61,151 megawatt güce ulaşan Türkiye elektrik kurulu gücünün artan elektrik talebinin karşılanması için 2023 yılına kadar yaklaşık iki katına çıkarılmasını öngörüyoruz. Tabii bu artan enerji talebini karşılamak için 2023 yılına kadar her yıl ortalama 12 milyar dolar civarında bir yatırım ihtiyacı söz konusu" şeklinde konuştu.

Enerjinin insanların yaşam kalitesini yükselten en temel unsur olduğunu belirten Kilci, " Ülkemizin ekonomik ve sosyal ilerlemesinde belirleyici rol oynar. Bu sayede rekabet güçlerini artırır. Bir yandan enerjiye erişebilme konusunda ülkeler rekabet ederken, öte yandan karşılıklı bağımlılık ekseninde ilişkiler gelişir ve şekillenir. Sürdürülebilir bir kalkınma, sürdürülebilir bir enerji politikası ile mümkün olur" dedi.

Türkiye'nin ekonomik büyüme hızını artırması ile enerji talebinin de hızla artış kaydettiğini vurgulayan Kilci, " Son on yıl içerisinde doğalgaz talep artış oranı, elektirik talep artış oranını bakımından ülkemiz Çin'den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Enerji sektörünün gelişimi diğer hizmet sektörlerinin altyapı, ulaşım, telekomünikasyon ve finansal hizmetler gibi sektörlerin de gelişimini doğrudan etkilemektedir. Bu noktadan hareketle gelişmenin lokomotifi olan enerjinin güvenli, kesintisiz bir şekilde sağlanması, eneri politikamızın temelini oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin 2002-2011 yılları arasında ortalama yüzde 5,4 oranında büyüdüğünü belirten Kilci, "Dün açıklanan büyüme rakamları hepimizin malumdur, hepimizi memnun etmiştir. 2013 yılında da bütün olumsuz beklentilere karşın ilk çeyrekte yüzde 3, ikinci çeyrekte de yüzde 4 büyüme oranını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. AB üyesi ülkeler arasında satın alma paritiesine göre bir karşılaştırma yapıldığında 6. büyük ekonomi, dünyada da 16. büyük ekonomi konumuna geldik" dedi.

Türkiye'nin hızlı ekonomik büyümesini karşılayabilmek için enerji sektöründeki yıllık ortalama büyümesinin en az yüzde 4-5 seviyelerinde gerçekleşmesi gerekmektiğini ifade eden Kilci, "Bu çerçevede arz talep dengesini göz önünde bulundurarak mevzuatımızı gözden geçiriyor, yeniden yapılanma kapsamında, gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışıyoruz. Yenilenebilir enerjinin 2023 yılına kadar toplam enerji potföyündeki payının en az yüzde 30 oranına çıkarılması strateji belgemizin temel hedefleri içerisindedir" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda enerji üretiminde Mersin Akkuyu ve Sinop'ta yapılacak olan nükleer santrallerle önemli bir adım olduğunu belirten Kilci, "2020'li yıllarda Akkuyu ve Sinop'taki nükleer santrallerin devreye girmesi ile birlikte bugünki fiyatlarla yaklaşık 20 milyar civarında olan doğalgaz ithalatımızda 7,2 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanması söz konusu olacaktır" dedi.

AA