Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:22'de güncellendi)

Dolar diğer büyük para birimleri karşısında değer kaybederken, ABD hazine tahvilleri Larry Summers'in Fed başkanlık adaylığından çekilmesi üzerine hisselerle beraber yükseldi. Ham petrol Rusya ve ABD'nin Suriye konusunda anlaşmaya varması üzerine düştü.

Bloomberg Dolar Endeksi Londra saatiyle 08:51'de yüzde 0.5 düştü. MSCI Tüm Dünya Ülkeleri Endeksi yüzde 0.6 yükselerek haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü, S&P 500 vadelileri ise yüzde 1.1'lik sıçrama gerçekleştirdi. 10 yıllık ABD tahvil faizleri 8 baz puan birden gerileyerek yüzde 2.81'e indi. Brent petrol yüzde 3.6'ya varan düşüşlerle 20 Ağustos'tan bu yana en büyük kaybı yaşadı. Türk Lirası ise Aralık 2011'den bu yana en büyük yükselişi gerçekleştirdi.

Bloomberg tarafından geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen bir ankette eski Hazine Bakanı Summers'in para politikasını diğer başkan adayı Janet Yellen'in aksine daha hızlı daraltacağı görüşü baskın çıktı. Bir başka ankete göre ise Fed bu ay gerçekleştireceği toplantıda tahvil alım programını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara geriletecek.

Pacific Investment Management Co. Avrupa portföy yöneticisi Andrew Balls, "Beklenti Summers'in en büyük aday olduğu yönündeydi o yüzden adaylıktan çekilmesi sürpriz oldu. Janet Yellen'in Bernanke tarafından uygulanan politikayı devam ettirmesi bekleniyor. Piyasaların genel tepkisi: hisseler için ve faiz oranları için pozitif" yorumunu yaptı.