Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye'ye ait helikopterin düşmesiyle ilgili, "2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. İhlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından 14.25'te füzeyle vurulması sonucu, helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından soruları yanıtladı. Bir basın mensubunun, Suriye'ye ait helikopterin Türkiye sınırında düşmesiyle ilgili sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi:

"Suriye'ye ait 'MI 17' tipi helikopter saat 14.20'de Hatay Yayladağı Güveççi bölgesinde 2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. İhlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından 14.25'te füzeyle vurulması sonucu, helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar mürettebatla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadık, çünkü helikopter Suriye tarafına düştü."

Sınır hattında 24 saat esasına göre hava keşif unsurlarının uçuş yaptığına dikkati çeken Arınç, "Bilindiği gibi uçağımız düşürüldükten sonra da özellikle Akçakale, Viranşehir bölgesine sürekli karşı tarafından taciz ateşleri yapıldığı için angajman kurallarımız değiştirilmiş ve yeni bir uygulama başlamıştı. Dolaysıyla bu açıklamanın ne anlama geldiğini herhalde herkes biliyor" dedi.

-Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklama

Genelkurmay Başkanlığı, M-17 tipi bir Suriye helikopterinin, Türk hava sahasını, yaklaşık 14.200 feet irtifada seyrederken, 2 kilometre derinlikte ihlal ettiğini, bu durum üzerine, bölgede hava devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağından biri tarafından, saat 14.27'de Türk hava sahasındayken vurulduğu ve hududun takriben 1 kilometre Suriye tarafına düştüğünü bildirdi.

-Davutoğlu'nun açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Paris'te, ABD, İngiltere, Katar ve Suudi Arabistan dişişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından, Türkiye'nin Paris Büyükleçiliği'nde son gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İngiliz ve Fransız bakanlarla görüşürken, helikopterin düştüğü haberlerinin geldiğini belirten Davutoğlu, Paris'teki muhataplarına helikopterin düşürülmesiyle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

Davutoğlu, "Suriye sınırımıza 5 mil uzaktlıkta helikopter tespit edilmiştir. Tüm uyarılara rağmen bu helikopter Türk hava sahasını ihlal etmiştir. Yapılan uyarılara rağmen hava sahasını terk etmeyen helikopter düşürülmüştür" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri, NATO ve BM Güvenlik Konseyi ülkelerine gerekli bilginin verileceğini belirtti. Davutoğlu, "Kimse bir daha Türkiye'nin sınırlarını herhangi bir şekilde ihlal etme cüreti gösteremeyecektir. Bu konuda her türlü tedbir alınmıştır" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Paris'teki temasları sırasında dışişleri bakanlarının da Türkiye'nin sınır güvenliği konusunda tam desteklerini ifade ettiğini söyledi.

Davutoğlu, "Uluslararası kurallara uyulmaması durumunda doğabilecek sonuçları daha önce Halepçe’de, Bosna’da, Srebrenitsa'da gördük. Suriye'de daha fazla acının yaşanmaması için kanlı yöntemleri kullanan bu rejimin, bu yöntemleri kullanmasının önüne geçilmelidir" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, "Kimyasal silahların çözülmüş olması da krizi ortadan kaldırmıyor. Kriz, kimyasal silahlar kullanılmadan daha da tırmanabilir" dedi.

AA