Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, yalnızca tahvil alımlarının daha düşük hızda yapılacağından bahsederek tahvil faizlerinin yüzde 1 sıçramasına neden oldu. Bu durum, para politikası yapıcılarına, rekor düzeydeki parasal genişleme önlemlerinden çıkışın kolay olmayacağının sinyalini verdi.

Fed, politikalarıyla istihdam yaratılmasını ve konut sektörünü desteklemeyi  hedeflerken, tahvil faizlerindeki sıçrama milyonlarca Amerikalı'nın mortgage maliyetlerini tırmandırdı; konut taleplerini azalttı ve Bank of America Corp. ve Wells Fargo&Co. gibi şirketlerde istihdam kesintilerine neden oldu.

Bernanke, tahvil alımlarındaki aylık azaltımın miktarının, merkez bankasının sıkılaştırıcı olmaya başladığı anlamına gelmediğini vurguladı. Wrightson ICAP LLC'nin başekonomisti Lou Crandall, bu mesajın tahvil yatırımcıları tarafından çok fazla önemsenmeyerek, Fed'in uzun vadeli tahvilleri kontrol etmesinin ne kadar zor olacağını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Aşırı düşük faiz politikasından çıkışın kolay olmayacağını ve gelişmelerin bunu çok iyi yansıttığını belirten Crandalli "Piyasanın dönüm noktasını karmaşık ve zarar verici olarak görmesinden ötürü bu durum işleri zorlaştıracak ve erken satış için neden olacak" dedi.

Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin medyan tahminine göre Fed Açık Piyasa Komitesi bugün büyük ihtimalle aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarında 10 milyar dolarlık azaltım yapacak. Bu rakam, Temmuz'daki 20 milyar dolarlık azaltımın altına işaret ediyor.