KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları, iki eyaletin bilgisayar sistemlerini değiştirmeleri dolayısıyla biriken başvurular ile birlikte çalışmaya başlamasının ardından, geçen hafta beklenenden daha az bir artış gösterdi.

İşsizlik başvuruları, 14 Eylül ile biten haftada, 15,000 artarak 309,000'e çıktı. Önceki haftanın işsizlik başvuruları 292,000'den 294,000'e revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan 53 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik başvurularının 330,000'e çıkması bekleniyordu. Çalışma Bakanlı sözcüsü, eyalet istihdam ofislerinin başvuruları tam olarak yansıtabilmeleri için bir ya da iki haftaya ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

İşsizlik başvurularında son dönemdeki hızlı hareketler bir yana bırakıldığında, işten çıkarmaların daha da azalması, istihdam artışlarında daha büyük çaplı artışlara ve ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketim harcamalarında artışa neden olacak. Dün ekonomik büyümenin hız kazanmasını sağlamak için teşvikleri devam ettirmek amacıyla beklenmedik bir şekilde varlık alımlarını azaltmama kararı alan Fed politika yapıcılarına göre, istihdam piyasası kademeli bir iyileşme gösteriyor.

New York'ta Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "İstihdam piyasasının gerçekten iyileşmekte olduğunu düşünüyorum," dedi.

Bloombegr'in anketine katılan ekonomistlerin işsizlik başvuruları tahminleri 310,000 ile 360,000 arasında geldi.



Advertisement