Babacan: Türkiye sıkılaştırma adımlarına hazır olmalı
Babacan, "Bütün gelişmekte olan ülkelerin ve Türkiye'nin de farklı zaman ve farklı dozajda gelebilecek sıkılaştırma adımlarına hazır olması gerekiyor" dedi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bütün gelişmekte olan ülkelerin ve Türkiye'nin de farklı zaman ve farklı dozajda gelebilecek sıkılaştırma adımlarına hazır olması gerekiyor" dedi.
Babacan, İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ofisi'nin açılışının ardından düzenlenen basın toplantısına katıldı.
Bir gazetecinin, ABD Merkez Bankası'nın (FED) karına ilişkin sorusu üzerine, artık yeni bir döneme girildiğini, bundan sonraki dönemde FED'in atacağı adımların zamanlaması ve büyüklüğünün önemli olacağını söyledi. Babacan, "Yani bundan sonraki yön belli. Bundan sonra yavaş yavaş olağanüstü dönem uygulamalarından daha normal dönem uygulamalarına bir geçiş var. Bu trend başlamış durumda" diye konuştu.
Bütün gelişmekte olan ülkelerin ve Türkiye'nin de farklı zaman ve farklı dozajda gelebilecek sıkılaştırma adımlarına hazır olması gerektiğini vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:
"Her bir açıklamada, her bir adımda tansiyonu fazla yükseltmemek gerektiğini düşünüyorum. Açıkçası piyasa hareketlerinin de biraz abartılı hareketler olduğunu da sadece şahsi kanaatim olarak kayda geçirmiş oldum. Yani iyiye giderken de aşırı hareketler oluyor, sıkılaştırma dediğimiz de de aşırı hareketler oluyor. Ama bunlara müdahale edecek durumumuz yok, nihayetinde piyasa oyuncularının kendi kararlarıdır bunlar. Bizim farklı senaryolara her an hazır olmamız lazım."
-Ülke fonu-
Bugün gündeme gelen "Ülke Fonu" yla ilgili soruya karşılık da Babacan, söz konusu fonla ilgili çalışan kurumun Hazine Müsteşarlığı olduğunu, bu konuda çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Ülke fonu olan ülkelerin ya cari fazlası ya da bütçe fazlası olduğunu anlatan Babacan, şunları söyledi:
"Türkiye'nin ekonomik yapısı Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülke fonu oluşturup da o ülke fonu üzerinden ciddi bir ekonomik aktivite oluşturmaya henüz yeterli değil. Ama çok daha küçük ölçekte, çok daha farklı uygulamalar belki olabilir. Bu konuda ön çalışma yapılıyor ama bu çalışmadan büyük sonuçlar çıkacak diye beklememek lazım. Gerçekçi olmak lazım. Türkiye cari açığı ve bütçe açığı olan bir ülke. Bu konudaki beklentileri büyütmemek lazım. "
Babacan, "Kamu bankalarının katılım bankası faaliyetlerine başlaması için ne gibi mevzuat düzenlemeleri gerekiyor" sorusunu yanıtlarken de bu konuda özellikle Hazine'nin sermaye koyması gerektiğinde bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu anlattı. Şu anda yasal olarak böyle bir düzenleme bulunmadığını ifade eden Babacan, "Sadece ona yönelik bir şey. Yoksa kamu ile özel arasında bir haksız rekabet oluşturacak ya da kamu katılım bankalarına daha özel bir statü verecek bir çalışma kesinlikle değil. Şu anda kamu ve özel bankalarımız nasıl eşit zeminde rekabet ediyorlarsa kamu katılım bankaları ile özel katılım bankaları da yine bu özel eşit zeminde rekabet edecek önümüzdeki dönemde" değerlendirmesinde bulundu.
İslam Kalkınma Bankası Grubu Başkanı Ahmed Muhammed Ali de açılan ofisin Türkiye ile İslam Kalkınma Bankası arasında çok aktif bir iş birliğinin temelini oluşturacağını belirtti.
Ali, Türkiye'nin önümüzdeki yıl İslam Kalkınma Bankası'ndan ne kadarlık bir finansman kullanabileceğine ilişkin soruya, "Bu rakam 1 milyar doların üzerinde olacaktır" yanıtını verdi
AA