Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed/Bullard: Varlık alımları Ekim'de düşürülebilir

Fed St. Louis Başkanı James Bullard bugün Bloomberg ile gerçekleştirdiği bir röportajda Fed'in varlık alımlarını durdurmama kararının kılpayı alındığını ve "ufak" bir varlık alım azaltılışının önümüzdeki ay mümkün olduğunu dile getirdi.

"Zor ve kılpayı verilen bir karar oldu" diyen Bullard, "Komite sonunda 'biraz bekleyelim' açısından baktı duruma" ifadelerini kullandı.

-Fed/George: Azaltma için daha fazla kanıt beklenilmemeli

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in tahvil alım programını sabit bırakma kararının merkez bankasının kredibilitesi ile ilgili endişeleri artırdığını dile getirdi.

Marketwatch'ta yer alan habere göre George, bugün New York'ta yaptığı konuşmada merkez bankasının azaltmaya başlamak için ekonominin daha fazla geliştiğine dair kanıt beklemesine gerek olmadığını söyleyerek, "Erteleme kararı ile piyasalar Fed'in ekonomik görünümünün zayıf olduğu yönünde bir yanlış anlama içerisine girebilir" ifadesini kullandı.

-ABD hisseleri zirve rekorundan geriledi

ABD hisse senetleri, Fed'in teşvikleri ne zaman azaltacağı endişelerinin tekrar oluşmasıyla, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin bu hafta rekor seviyeye çıkmasının ardından bugün geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 14:04'te 1,711.99 puan olurken erken saatlerdeki yüzde 0.2'ye varan artışları sildi. Dow Jones endeksi ise 120.74 puan, yani yüzde 0.8 kayıpla 15,515.18 puanda.

-Avrupa hisseleri Bullard ile geriledi

Avrupa hisseleri Fed St. Louis Başkanı James Bullard tarafından varlık alımlarının Ekim ayında azaltılabileceğinin açıklanmasıyla beş yılın zirvesinden gerilemeye başladı.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek 314.27 puan olurken, erken saatlerdeki yüzde 0.2'lik ilerleyişini silmiş oldu. Gösterge endeks buna rağmen Fed'in teşviklere devam etme kararıyla bu hafta genelinde yüzde 0.9'luk ilerleme gösterirken, aylık tırmanışını da yüzde 12'ye yükseltti.

-Altın fiyatları "Bullard" sonrası dik düşüyor

Altın, St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın "ufak" bir azaltmanın Ekim ayında mümkün olabileceğini söylemesi ile taleplerin azalması sonrasında bir haftanın en büyük düşüşünü kaydetti.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yerel saat ile 10:17'de, yüzde 1.6 düşerek ons başına 1,347.80 dolara indi. Bu seviyeden bir kapanış 13 Eylül'den bu yana en dik düşüşe işaret ediyor.

-Dolar Bullard ile yönünü yukarı çevirdi

Dolar, St.Louis Fed Başkanı James Bullard'ın Fed'in varlık alımlarını durdurmama kararının kılpayı alındığını ve "ufak" bir varlık alım azaltılışının önümüzdeki ay mümkün olduğunu söylemesiyle diğer 16 büyük para biriminin büyük çoğunluğu karşısında yükseldi.

Dolar euro karşısında dün 1.3560 dolar ile 7 Şubat'tan bu yana en düşüğe dokunduktan sonra, bugün yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 08:22'de 1.308 dolar oldu ve erken saatlerdeki yüzde 0.1'lik düşüşü sildi. Dolar yen karşısında yüzde 0.1 değerlendi ve 99.58 yen seviyesine gelerek yüzde 0.3'e varan kayıpları sildi.

-Gelişen piyasa hisseleri 4 ayın zirvesinden düştü

Gelişen piyasa hisse senetleri, Hindistan ve Türkiye'de banka hisselerinin iki haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, dört ayın zirvesinden geriledi. Türk Lirası, gelişen ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti ve Hindistan rupisi sürpriz faiz artırımı kararı sonrası değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşüşle, Londra saati ile 13:29'da, 1,018.45 puana geriledi ve haftalık kazancını yüzde 3.2'ye daralttı. Fed'in 18 Eylül'de parasal teşvikleri azaltmama kararı alması ile tetiklenen ralli, endeksin 14 günlük RSI göstergesini dün 76 ile 4 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Bu teknik göstergenin 70 seviyesinin üzerine çıkması, bazı analistlerce düşüşün yakın olduğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor.

-Petrol 2. haftalık düşüşe ilerliyor

Bugün sona erecek olan WTI Ekim vadeli kontrat 52 sent gerileyerek Nymex Borsasında Londra saatiyle 12:08'de 105.87 dolar oldu. Daha aktif işlem gören Kasım vadeli kontrat 24 sent düştü ve 105.62 dolar oldu. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 altında gerçekleşti.

Kasım vadeli Brent petrol ise 35 sent, yani yüzde 0.3 artışla Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 109.10 dolar oldu. Brent petrol ve WTI petrol arasındaki fiyat farkı 3.49 dolar olarak 12 Ağustos'tan bu yana en düşük aralıkta gerçekleşti.

-ABD tahvilleri Bullard ile kayıpları sildi

ABD Hazine tahvilleri, St.Louis Fed Başkanı James Bullard'ın aylık 85 milyar tutarındaki tahvil alımlarında "ufak" bir azaltımın önümüzdeki ay mümkün olduğunu söylemesiyle erken saatlerdeki kayıpları sildi.

10 vadeli ABD tahvil faizleri New York saati ile 08:33'te büyük bir değişiklik yaşamazken, erken saatlerdeki üç baz puanlık kayıpları toparladı. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı ise 97 26/32 oldu. Faizler bu hafta toplam 13 baz puan geriledi.

-Yellen anti-enflasyon duruşu sinyalleri veriyor

Finans piyasalarında ABD'de enflasyona yönelik beklentiler yükselirken, hedge fon yöneticisi Mark Spindel, Fed başkanlığına en büyük aday olarak görülen Janet Yellen'ın bu göreve gelmesinin enflasyondaki artışı daha da hızlandıracağını belirtti.

Fakat buna rağmen Yellen'ın hem Spindel hem de diğer yatırımcıları yanıltabileceği belirtiliyor. Yellen'ın ekonomik çerçevesi ve iletişim stratejisinde yüksek fiyatlar için az tolerans görülüyor. Öte yandan Yellen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir alt komisyonunda yüzde 2 olarak belirlenen enflasyon hedefinde önemli bir liderlik rolü oynadı. Öte yandan ekonominin tam istihdama ulaşması için fiyat istikrarının önemli bir rol oynadığını düşünen Yellen, faiz oranlarını da sıfıra yakın tutma taraftarı.