Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Suriye yönetiminin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (KSYÖ) sunduğu elindeki kimyasal silah envanterini içeren listeye ilişkin, "Sunulan listeyi dikkatlice ve baştan sona kadar inceleyeceğiz" dedi.


Harf, günlük basın toplantısında, Esad yönetiminin elindeki kimyasal silahların ayrıntılarını içeren listeyi KSYÖ'ye sunmasına ilişkin sorular üzerine, ABD ve diğer Kimyasal Silahlar Konvansiyonu ülkelerinin sunulan listeyi inceleyeceğini bildirdi.


Sunulan listenin ön mü yoksa asıl liste mi olduğunun yöneltilmesi üzerine Harf, "Bu başlangıç olarak bir ön liste. Listeyi İcra Konseyi'ne teslim edecekler. Biz sunulan listeyi dikkatlice ve baştan sona kadar inceleyeceğiz" ifadesini kullandı.


Suriye yönetiminin elindeki kimyasal silahlarla ilgili kapsamlı bir liste sunmasının gerektiği daha önce açıkça söylediklerini belirten Harf, listeyi inceledikçe daha fazlasının geleceğinden emin olduğunu kaydetti.


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştüğü bilgisini veren Harf, Kerry'nin BM Genel Kurulu'nda Lavrov ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi ile Suriye konusunu görüşmek için bir araya geleceğini söyledi. Harf, görüşmede hem kimyasal silahların hem de Cenevre-2 Konferansı'nın hazırlıklarının ele alınacağını dile getirdi.


Suriye'nin kimyasal silahlarının imha maliyetinin ve imhanın kim tarafından yapılacağının sorulması üzerine Harf, bunu şimdiden düşünmeye başladıklarını vurguladı.


Harf, şu aşamada silahların imha edilmesinde kimin rol üsteleneceğini ve maliyetinin ne kadar olacağını söyleyecek bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.


Harf, BM Güvenlik Kurulu için ABD'ye seyahat etmek isteyen Venezuela heyetinin vizelerinin reddedilip reddedilmediğinin hatırlatılması üzerine ise Venezuela delegasyonundan hiç kimsenin vizesinin reddedilmediğini kaydetti.


Harf, BM Genel Kurulu'nda Sudan'ı temsil etmek için ABD'ye vize başvurusunda bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in durumuna ilişkin de Beşir'in başvuru yaptığını ve başvuruyla ilgili bilgiyi şu aşamada paylaşmayacaklarını dile getirdi.

 

AA