Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları, bir Fed yetkilisinin varlık alımlarının azaltımının gelecek ay başlatılabileceğini kaydetmesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 20 Eylül'de yaptığı konuşmada, ABD merkez bankasının geçen haftaki aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını değiştirmeme kararının "bıçak sırtında karar" olduğunu kaydetti. Altın aynı gün yüzde 2.7 ile 5 Temmuz'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Altın, Fed'in varlık alımı yapması ve enflasyon endişelerinin artması sonucu, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arası yüzde 70 değer kazandı.

Chicago'da Integrated Brokerage Services LLC baş dealerı Frank McGhee, "Piyasanın yelkenlerinde rüzgar azaldı ve satışların devamının geldiğini görüyoruz," dedi ve "Fiyatlar için şimdilerde fazla bir destek yok" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşerek, New York saati ile 09:44'te, ons başına 1,322.90 dolara geriledi. Metaş 19 Eylül'de, Fed'in varlık alımlarını azaltmadan önce ekonominin iyileştiğine yönelik daha fazla işaret görmek istediğini açıklamasının ardından, yüzde 4.7 ile Mart 2009'dan bu yana en hızlı rallisini gerçekleştirdi.

Fiyatlar bu yıl bazı yatırımcıların, ekonomilerdeki güçlenme işaretleri ile birlikte, metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte yüzde 21 düştü. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, "Bullard'ın yorumları son satış dalgasını tetikledi," dedi ve "Fed'in varlık alımlarını azaltması halen net bir şekilde kartlar arasında, bir süre ileriye atıldı sadece" değerlendirmesinde bulundu.

Citigroup, bugünkü raporunda, altının, ekonomik verilerin güçlenmesi ve yatırımcıların Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisi ile birlikte, yıl sonundan önce 1,250 doların altına inebileceğini kaydetti. Morgan Stanley, raporunda, altının önümüzdeki yıl ortalama 1,200 dolar ile 1,250 dolar arasında kalmasını beklediğini belirtti.

Aralık vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 0.6 düşüşle ons başına 21.79 dolara indi.

(17:15'te güncellendi)