Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Şansölye Angela Merkel'in haftasonu Almanya seçimlerindeki zaferinin ardından koalisyon görüşmelerine başlaması sonrası değer kaybederken, ABD hisse senetleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Çin hisse senetleri, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde imalat sanayi verisinin tahminlerden daha iyi çıkmasının ardından ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 09:32'de, yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu ve üç haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Standard & Poor's 500 (E&P 500) Endeksi, Apple Inc.'nin geçen haftasonu piyasaya sürdüğü iPhone ürünününün iki modelinde 9 milyon adet satışa ulaşması ile birlikte yüzde 5.5 değer kazanmasının ardından fazla değişmedi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, iki günlük tatilin ardından yeniden başlayan işlemlerle birlikte yüzde 1.3 sıçradı. Avustralya doları yüzde 0.5 değer kazandı. Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), Çin'de bakır ithalatının düştüğünü gösteren veri sonrası yaklaşık yüzde 1 geriledi.

Merkel, Helmut Kohl'un 1990'daki zaferinnden bu yana en büyük seçim zaferini kazandı. Avrupa'da hizmet ve imalat sanayini birlikte gösteren endeks Eylül ayında 52.1'e yükselerek, Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Çin'de imalat sanayi endeksi Eylül ayında son altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. New York Fed Başkanı William C. Dudley, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher bugün konuşma yapacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yarın parlamentoda konuşacak.

Dusseldorf, Almanya'da Lampe Asset Management'tan Michael Woischneck, "Seçimler güçlü bir şansölye ortaya çıkardı, ancak tek başına hükümet kurmak için yeterli oy alınamadı," dedi ve "İki büyük parti arasındaki görüşmeler, insanların umduğu kadar rahat gitmeyebilir ve bu da piyasada bir miktar tedirginlik yaratır" değerlendirmesinde bulundu.

(16:50'de güncellendi)