Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üst üste üç haftayı kazançla geçmesinin ardından, Çin'de imalatın son altı ayda en hızlı büyümeyi göstermesiyle büyük bir değişiklik yaşamadı.

Apple Inc., yeni iPhone modelleri 5s ve 5c satışlarının analistler tarafından bir önceki modelin ilk hafta satış rekorunu aştığının öngörülmesiyle yüzde 0.5 yükseldi. BlackBerry Ltd. ise Jefferies Group LLC'nin şirket hisselerine yönelik tavsiyesini düşürmesi sonucunda yüzde 5.9 değer kaybetti.

S&P 500 Aralık vadeli endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 06:23'te 1,705.3 puan oldu. Endeks geçtiğimiz hafta, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 17-18 Eylül tarihlerinde yaptığı toplantıda 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını azaltmayarak ekonomistleri şaşırtması ile toplamda yüzde 1.3 yükselmişti. Dow Jones vadeli kontratları 25 puan artışla 15,428 puana yükseldi.

Crossbridge Capital yatırım şefi Manish Singh, "Devam eden olumlu Çin verileri rahatlatıcı, piyasanın endişeleri sert bir iniş üzerine. Fed rehberlik edecek bir karardan kaçındı. Bu güvercin tutum merkez bankasının risk almayacağını ve büyümeyi destekleyecek ne varsa yapacağını tekrar gözler önüne serdi. Bu durum da hisseler dahil bütün riskli varlıklar için olumlu" ifadelerini kullandı.

Çin'de öncü HSBC PMI verisi Eylül'de 50.1 puandan 51.2 puana yükselerek, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan 50.9'un üzerinde gerçekleşti.