Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsrail Merkez Bankası, para birimi şekelin son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, Stanley Fischer'in görevden ayrılmasından bu yana ilk kez, sürpriz bir şekilde gösterge borç verme faizini düşürdü.

Fischer'in üç ay önce görevden ayrılmasından sonra yönetimi ele alan Karnit Flug'ın başkanlığındaki beş üyel, para politikası paneli, borçlanma maliyetlerini çeyrek puan düşürerek yüzde 1'e çekti. Bloomberg'in anketine katılan 18 ekonomisten yalnızca biri bu karawrı doğru tahmin etti. Katılımcıların kalan kısmı değişiklik beklemiyordu.

I.B.I. - Israel Brokerage & Investments Ltd. başekonomisti Rafael Gozlan, duyuru yapılmadan önce yaptığı yorumda, "Şekelin güçlü seyri, düşük enflasyon ortamı ve ihracat aktivitesindeki yavaşlama ilave faiz indirimine destek sağlamakta," dedi.

İsrail ekonomisinin son 10 yıldaki büyümesinin motoru olan ihracat, para birimi şekelin değer kazanması ile birlikte, bu yıl yatay seyretti.

Fisher başkanlığındaki İsrail Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi desteklemek için, iki kez Mayıs ayında olmak üzere, 2011'den bu yana politika faizini 2 yüzde puanı düşürdü. Merkez Bankası İstatistik Ofisi, 16 Eylül'de yaptığı açıklamada, İsrail ekonomisinin 2013 yılında muhtemelen yüzde 3.4 genişleyeceğini kaydetti. Bu tahmin, yüzde 3.8'deki Haziran ayı tahmininin altında kaldı.