Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan, yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen Yanardağ, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için gün sayıyor.

Yanardağ Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hamil Cabbarov, ne zamandır yandığı belli olmayan Yanardağ'ın Zerdüşlerin adeta ikametgahı olduğunu kaydetti.

Bizanslı tarihçi Panili Priskin'in "Kafkasya Albanyası'nda Seyahat" adlı kitabında, "yanan dağlar ve sular"dan bahsettiğini ifade eden Cabbarov, şöyle konuştu:

"Hazar Denizi sahilinde o zamanlarda yanan sular varmış. Onlardan bazıları kendi kendine sönmüş. Bazıları da petrol madenlerine yakın olduğundan betonlanıp söndürülmüş. Burada kil ve doğalgaz var. Doğalgaz sızıntısı ve yeryüzündeki serbest oksijienle birleşince yanıyor. Burası 3-4 bin yıldır yanıyor. Ateşperestler için ateş önemlidir. Buradaki killi topraktan borular yapıp gazı evlerine kadar çekip yakmışlar. Bu gazın boru hattıyla nakledilmesini atalarımız bulmuş. Atalarımız kil boruyu bulmasaydı Avrupa'ya doğalgaz gitmezdi."

- "UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesini istiyoruz"

Cabbarov, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'nda bombalanma tehlikesine karşılık Alman Ordusu'na yol gösterici olmaması için Yanardağ'ın söndürülmek istendiğini ancak söndürülemediğini bildirdi.

Yaklaşık 15 metre uzunluğundaki yerde alevlerin 2-2,5 metre uzunluğa kadar çıktığını anlatan Cabbarov, "Yanardağ için gerekli belgeleri hazırlayıp UNESCO'ya gönderdik. Yanardağ'ın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesini istiyoruz. Günde 100-150 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ülkeye gelen yabancı turist sayısını artırdı. Bu nedenle Yanardağ'ı ziyarete gelenlerin sayısını da artırdı" dedi.