Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, merkez bankasının geçtiğimiz haftaki toplantıda 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını azaltmayarak bankanın kredibilitesine zarar verdiğini söyledi.

Fisher Fed Açık Piyasa Komitesi'ne (FOMC), "Bu toplantıda bir şey yapmamak gelecek dönemdeki politik hareketler hakkında belirsizliği artırır ve bizim iletişimimizin güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açar" dediğini belirterek, meydana gelen durumun tamamen bu olduğunu ve bunu söylemekten memnun olmadığını ifade etti. Fisher'ın bu yıl politika kararlarında oy hakkı bulunmuyor.

ABD merkez bankası 18 Eylül'de, Fed'in bilançosunu 3.72 trilyon dolara kadar çıkartan tahvil alım programında azaltmaya gitmediğini açıklayarak finansal piyasaları şaşırtmıştı. Mayıs'tan başlayarak, Başkan Ben S. Bernanke dahil olmak üzere, politika yapıcılar azaltımın bu yıl başlayabileceği yönünde açıklamalarda bulundular. Bu açıklamalarla ABD Hazine tahvili faizleri 5 Eylül'de yüzde 2.99'a kadar ulaştı.

Teşviklerin karşısındaki en büyük muhalefet isim olarak bilinen Fisher'ın açıklamaları Kansas City Fed Başkanı Esther George ile aynı doğrultuda görünüyor. George, 20 Eylül'deki açıklamalarında merkez bankasının tahvil alımlarını azaltmak için bir fırsatı teptiğini belirtmiş ve toplantıda azaltımlara başlanması yönünde oy kullanan tek üye olmuştu.

Fisher ayrıca, "Piyasaları varlık alımlarının hızına göre ayarlamak adına çok değerli adımlar atıldı, Fed'in kararı benim gibi birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı" dedi.