Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed/Fisher: Fed'in kredibilitesi zarar gördü

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, merkez bankasının geçtiğimiz haftaki toplantıda 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını azaltmayarak bankanın kredibilitesine zarar verdiğini söyledi.

Fisher Fed Açık Piyasa Komitesi'ne (FOMC), "Bu toplantıda bir şey yapmamak gelecek dönemdeki politik hareketler hakkında belirsizliği artırır ve bizim iletişimimizin güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açar" dediğini belirterek, meydana gelen durumun tamamen bu olduğunu ve bunu söylemekten memnun olmadığını ifade etti. Fisher'ın bu yıl politika kararlarında oy hakkı bulunmuyor.

-Fed/Lockhart: Daha dinamik bir ekonomi oluşturmalıyız

Fed'in 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını destekleyen Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, "ABD para politikası, büyümedeki son soğuma sonrasında daha dinamik bir ekonomi oluşturmaya odaklanmalı" dedi.

Lockhart, "Son dönemde biraz yavaşlama olduğunu gördük" diyerek, istihdam artışının son üç ayda sadece 148,000 ortalaması yakalayabildiğini belirtti. Lockhart para politikalarında 2015 yılında oy hakkına sahip olacak.

-Fed/Dudley: Hâlâ genişlemeci politikaya ihtiyaç var

Federal Reserve New York Başkanı William C. Dudley, henüz anlamlı bir toparlanma göstermeyen ABD ekonomisindeki zorlukları atlatmak için Fed'in kararlı bir şekilde davranması gerektiğini belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi başkan yardımcılığını da yapan Dudley, "Ekonominin hâlâ çok genişlemeci bir politikaya ihtiyacı var. Gelişen ekonomik temeller karşısında mali zorluklar ve finansal şartların hâlâ sıkı olması ekonomiyi ters yönde hareket ettiriyor ve birbirlerini bastırıyorlar" ifadelerini kullandı.

-Draghi: AMB diğer bir uzun vadeli kredi sağlamaya hazır

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi, Avrupa bankacılık sistemine, ihtiyaç duyulması halinde, diğer bir uzun vadeli refinansman operasyonu (LTRO) imkanı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Draghi, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Merkez bankası kredisinin geri ödemesi net bir şekilde bir normalleşme işaretiyken, bunun sonucu fazla likiditedeki eksilme, para piyasası faizlerinde yukarı baskıyı güçlendirebilir," dedi ve "AMB, diğer bir LTRO dahil, araçları kullanmaya hazır" şeklinde görüş bildirdi.

-Çin'de imalat 6 ayın zirvesinde

Çin'de öncü HSBC PMI verisi Eylül'de 6 ayın en yükseğine çıkarak, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki sıçramanın hız kazandığına işaret etti.

HSBC Öncü PMI verisi Eylül'de 50.1 puandan 51.2 puana yükselerek, Bloomberg anketine katılan 14 ekonomistin medyan tahmini olan 50.9'un üzerinde geldi.

-ABD hisseleri "açıklamalar" ile geriledi

ABD hisseleri, finansal hisselerdeki gerileme ve yatırımcıların Fed yetkililerinden gelen açıklamaları izlemesi ile, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üst üste üç haftayı kazançla geçmesinin ardından geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek New York saati ile 14:22'de 1,704.10 puana düştü. Dow Jones endeksi 29.13 puan, yani yüzde 0.2 kayıpla 15,421.96 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 2.2 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri düşüşü 2. güne taşıdı

Avrupa hisseleri, yatırımcıların Almanya seçimlerini ve Fed yetkilileri William C. Dudley ile Dennis Lockhart'ın yaptığı açıklamaları değerlendirmesi ile gerileyerek düşüşünü ikinci güne taşıdı ve bu ay ilk defa üst üste kayıp yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek günü 312.62 puanda tamamladı. Endeks bu çeyrekte yüzde 9.7 yükselirken, yıllık bazda da son dört yılın en büyük kazancına doğru ilerliyor. Fed'in tahvil alım programını beklenmedik şekilde düşürmemesiyle bu hafta üst üste üçüncü kez haftalık kazanç gerçekleştiren endekste yıllık ralli de yüzde 12 seviyesinde.

-Altın dalgalı seyrin ardından gevşedi

Altın vadeli kontratları, bir Fed yetkilisinin varlık alımlarının azaltımının gelecek ay başlatılabileceğini kaydetmesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşerek, New York saati ile 09:44'te, ons başına 1,322.90 dolara geriledi. Metaş 19 Eylül'de, Fed'in varlık alımlarını azaltmadan önce ekonominin iyileştiğine yönelik daha fazla işaret görmek istediğini açıklamasının ardından, yüzde 4.7 ile Mart 2009'dan bu yana en hızlı rallisini gerçekleştirdi.

-Dolar yen karşısında düşüşün 2. gününde 

Dolar, Fed'in geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde tahvilalım programında azaltmaya gitmemesi sonrasında, banka yetkililerinin açıklama yapmaya hazırlanmasıyla yen karşısında düşüşü ikinci güne taşıdı.

Dolar yen karşısında yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 08:51'de 98.78 yen olurken, 20 Eylül'de yüzde 0.1 gerilemişti. Dolar euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamadı ve 1.3512 dolar seviyesinde. Yen euro karşısında yüzde 0.6 yükseldi ve 133.53 yenden işlem görüyor.

-Petrol Suriye ve Çin ile dalgalı seyrediyor

Kasım vadeli WTI petrolün varil fiyatı 19 sent yükselişin ardından Londra saatiyle 11:55'te 104.94 dolardan işlem gördü. 20 Eylül'de sona eren Ekim kontratı 104.67 dolardan kapanarak 21 Ağustos'tan beri en düşük seviyeyi gördü. Vadeli kontratların işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 27 altında gerçekleşti.Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 9.1 yükselirken, 2013 yılı içerisinde ise şimdiye kadar yüzde 12 arttı.

Kasım vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 1 sent kayıpla 109.21 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge ham petrolü ile WTI petrol arasındaki fiyat farkı 4.28 dolar olarak gerçekleşti. Fark 20 Eylül'de 4.47 dolar olmuştu.