Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in enflasyonun bastırılmış olmayı sürdürmesinden ötürü tahvil alımlarını azaltım planının erteleme kararı, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın parasal genişleme programıyla fiyat artışını tetikleme mücadelesini sorgulatıyor.

Tahvil yatırımcılarının 2015'te vadesi dolacak 2 yıllık faiz beklentilerini gösteren Japonya'nın zımni gelecek faizi geçtiğimiz hafta yüzde 0.24 ile Kuroda'nın öngörülmedik teşvikleri uygulamaya başladığı 4 Nisan'dan bu yana
en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, piyasanın enflasyon baskısının, faizleri en azından 2 yıl daha yukarı taşıyacağı beklentisinde olmadığını ortaya koyuyor. Aynı faiz ABD'de 18 Eylül'de yüzde 1.8 ile aylık düşüğüne işaret etti.

Japonya'da taze gıda hariç tüketici fiyatları Temmuz'da yüzde 0.7 ile 2008'den bu yana en hızlı artışını kaydetse de,  bir tahvil piyasası göstergesi önümüzdeki 5 yıl için yüzde 1.36 enflasyon sinyali veriyor ve bu oran BOJ'un 2015'e kadar ulaşmayı hedeflediği yüzde 2 enflasyonun altında. BOJ yönetim kurulu üyesi Takehide Kiuchi 19 Eylül'de 2 yıl için enflasyon hedefinin tutturulabileceğine ilişkin belirsizliğin yüksek olduğunu ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekibinin, sıradışı politika izlemenin ne kadar zor olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

BOJ'un enflasyon hedefini tutturmasını bekleyen yatırımcı sayısının giderek azaldığını söyleyen Mizuho Securities Co.'nun piyasa ekonomistlerinden Toru Suehiro, birçok kişinin daha fazla parasal genişleme öngördüğünü, o nedenle kısa vadeli faizlerde düşüş beklendiğini belirtti.