Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon ihracatçıların, yenin yükselmesiyle değer kaybetmesinin ardından Tokyo Borsası düşüş kaydetti; Topix Endeksi 2 ayın zirvesinden gevşedi.

Satışlarının yüzde 79'unu denizaşırı ülkelerde gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 2.3 değer kaybetti. Lixil Corp., Alman Grohe Group'u 3 milyar euroya satın almak için görüştüğünün söylenmesinin ardından yüzde 5 değer kaybetti. Haseko Corp., Yomiuri gazetesinin Tokyo'daki vergi bürosunun, inşaatçı şirketin gelirini gizlediğini söylemesinin ardından yüzde 3.4 düştü.

Topix Endeksi geçtiğimiz haftayı 24 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapamasının ardından yüzde 0.9 kayıpla 1,208.34 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 2 hisse değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 14,625.89 puana indi. Yen, dün piyasaların tatil olduğu günde dolar karşısında yüzde 0.5 güçlendi.

Yenin bir miktar yükselerek, hisseler üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Meiji Yasuda Asset Management CO.'nun Tokyo'daki yöneticilerinden Osamu Koizumi, Japon hisselerinin bu ay neredeyse hiç durmadan ralli yaptığını, bu nedenle de kazançların genişlemesi için artık daha fazla teşviğin gerekeceğini söyledi.

Topix Endeksi 4 ay üst üste düşmesinin ardından Eylül'de yüzde 9.3 tırmandı ve bu çeyrekte yüzde 6.6 yukarıda seyrediyor. Endeks bu yıl yüzde 41 yükselerek, Japon hisselerini, gelişmiş ülke piyasaları arasında en iyi performanslı hisse  grubu konumuna yükseltti.