Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:30'da güncellendi)

Altın Londra'da, yatırımcıların ağırlıklarını Fed'in ne zaman varlık alımlarını daraltmaya başlayacağına evrmeleri ile birlikte, ABD'de bütçe tattışmalarının hükümetin kapanması riskini artırdığı bir ortamda, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

ABD Senatosu, Temsilciler Meclisi'nden geçen, 15 Aralık'a kadar federal harcamaları karşılayan ve Başkan Barack Obama'nın sağlık yasasında kısıntıya giden tasarıyı bugün oylamaya hazırlanıyor. Müzakereler 30 Eylül'deki son tarihin ardına sarkabilir. ABD'de gelecek mali yıl 1 Ekim'de başlayacak. Rusya ve Kazakistan, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, altınr ezervlerini Ağustos ayında artıran ülkeler arasında yer aldı.

Altın, ekonomilerin güçlenmekte olduğu iyimserliği ile birlikte bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonrası, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba hazırlanıyor. Fiyatlar, Fed'in 18 Eylül'deki toplantısında aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını sürpriz bir şekilde azaltmamasının ardından son bir haftanın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bloomberg News'un 18-19 Eylül'de düzenlediği ankete katılan 41 ekonomistin yirmidördü, Fed'in varlık alımlarının yavaşlatılmasına yönelik ilk adımı Aralık ayında atacağını düşünüyor.

Cenevre'de altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA kıdemli başkan yardımcısı Afshin Nabavi, "Çok fazla fiziki talep görmüyoruz," dedi ve "Piyasanın Fed konusunda kafası karıştı. Birçok kişi, altın fiyatlarına destek sağlayabilecek borç tavanı tartışmalarını izliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın Fiyatları

Spot altın yüzde 0.2 düşüşle, Londra saati ile 09:45'te, ons başına 1,321.19 dolara geriledi. Fiyatlar gün içinde yüzde 0.5 kadar ykseldi ve yüzde 0.7 kadar düştü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,321.10 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 23 altındaydı.

Melbourne'de Forex Capital Trading Pty araştırma müdürü Steven Dooley, Fed'in geçen haftaki kararının ardından altında görülen yükselişi işaret ederek, "Kısa vadeli bir hareketti," dedi ve "Tüm dikkatler, para basma programının yakın zamanda azaltılacağı üzerinde toplandı ve bu durum altını düşürecek" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün son 3 yılın en düşük seviyesinden 2.9 ton yükselerek 1,935.3 tona çıktı. IMF verilerine göre, Rusya altın rezervlerini geçen ay 12.7 ton ve Kazakistan 2.5 ton artırdı.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.5 düşüşle ons başına 21.6283 dolara geriledi. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,428.50 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.2 yükselişle ons başına 720.90 dolara çıktı.

(12:30'da güncellendi)