Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Arkadaşlarımız hesaplarına devam ediyorlar ama ilk aldığım intiba inşallah ekim ayında da doğal gazı zamsız olarak kullanacağız" dedi.

Yıldız, Türk-İş Genel Başkanlığına seçilen Ergün Atalay'ı konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti.

Basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, doğal gaza zam olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, "Arkadaşlarımız hesaplarına devam ediyorlar ama ilk aldığım intiba inşallah ekim ayında da doğal gazı zamsız olarak kullanacağız. Maliyetler hala elimizde yüksek miktarda duruyor ama doğal gazdaki yüksek ithalat maliyetlerini, yerli kaynaklarımızla, yenilenebilir kaynaklarımızla balans etmeye ve dengelemeye çalışıyoruz, bunun için gayret ediyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarına ilişkin sorular üzerine, benzin ve motorin için otomatik fiyat mekanizmasının geçerli olduğunu söyledi.

Akaryakıt fiyatlarının Döviz ve hampetrol fiyatlarına bağlı olduğunu anlatan Yıldız, ayrıca Akdeniz'de 4 AB üyesindeki fiyatların, arz ve talebin değerlendirildiği üçüncü bir faktör bulunduğunu ifade etti.

Bunların sonucunda Türkiye'deki fiyatlama mekanizmasının 3. kez indirimi sunduğunu anımsatan Yıldız, ağustos ayındaki 2 zammın ardında 3 indirim olduğunu ve temmuz fiyatlarına dönüldüğünü belirtti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Özellikle Türkiye'nin etrafındaki siyasi istikrarsızlardan kaynaklanan sebeplerin biran önce sönümlenmesini ve fiyatlar üzerindeki köpüklerinin alınarak gerçek fiyatlarına dönmesini temenni ediyorum. Sayın Erdem Başçı'nın temennilerine, hesaplarına mutlaka katılıyorum. Çünkü bunun 1 yıl sürmesi halinde 1,80'lik parite, Türkiye'deki maliyetlerden en az yüzde 12-13 daha azalacağı anlamına gelir. Türkiye'de bu yaklaşık 7 milyar dolara karşılık gelmektedir. Eğer ham petrol fiyatları 100 dolarlar seviyesine inerse ve 1,80'ler paritesini 2014 yılında görürse Türkiye ki serbest piyasada oluşan bir rakam, Türkiye'nin enerjiyle alakalı ithal girdilerinin 7 milyar dolar daha düşeceğini söylemem lazım. Bu bizim temenni ettiğimiz bir konudur."

Akaryakıt fiyatlarının zam geldiğinde hızlı arttığı, indirim olduğunda yavaş gerilediği algısının doğru olmadığını vurgulayan Yıldız, "Biz bunları denetliyoruz. Otomatik fiyatlama mekanizmasında fiyatlar aynı hızla düşüyor mu, daha mı yavaş düşüyor bunların her birini denetliyoruz. Bu manada vatandaşımızın müsterih olmasını isterim. Vatandaşımızın hakkını, hukukunu ne dağıtıcıda ne bayide ne rafineri merkezinde ne de sektörde bırakırız. Zaten onların da böyle bir talebi yok" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz'deki arama çalışmaları konusunda, "Antalya, İskenderun ve Mersin'de ümitli olduğumuz alanlar var. Bunlar Türkiye'nin geleceği. Kıbrıs'ın kuzeyinde mi, yoksa güneyinde mi bunu siyasi bir karar da olduğu için Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz" dedi.

Yıldız, Türk-İş Genel Başkanlığına seçilen Ergün Atalay'ı konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti.

Basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Uzan ailesinin açtığı davalara ilişkin olarak, Uzan ailesinin gelişen Türkiye'nin omzunun üzerinde önemli bir yük olduğunu söyledi. Yıldız, bu yükün Türkiye'nin omuzundan atıldığını vurguladı.

Uzan ailesinin Türkiye'ye açtığı davaların toplam tutarının 235 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"235 milyar dolar 10 yıl önceki Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasıdır. Onlar bir Türkiye'yi, Türkiye'nin tamamını istediler. Şu anda biz gayri safi yurt içi hasıla olarak 3 katına çıktık. Şuan ki Türkiye'nin de 3'te birini istiyorlardı. 4 büyük tahkim davasını da Türkiye kazandı. Birinin temyizi vardı, onu da Türkiye kazandı.

Bütün avukatlık masraflarını Uzan ailesinden tahsil etmek için girişimlerde bulunduk. 5 milyon dolar birinci davadan aldık, yarım milyon dolar ikinci davadan aldık. Şimdi Libananco davasından dolayı 18 milyon dolarlık bir alacağımız var avukatlık masrafı olarak. Biz harcadığımız paranın 1 kuruşunu Uzanlar ailesine bırakmayız. 76 milyon vatandaşımızın burada hakkı var. Bir de Saint-Tropez gibi bazı eğelence mekanlarında eğlendiğini basın yoluyla öğrenmiş buluyoruz. Eğlenmesinin süresinin çok fazla uzun olmadığını Türkiye'deki mahkemelerin verdiği ceza kararlarının kısa sürede inşallah Türkiye'de uygulanacağını belirtmek isterim. Eğer birinin parasını çalmaya çalışıyorsanız o parayı yedirmezler."

- Akdeniz'deki arama çalışmaları-

Bir soru üzerine, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin arama faaliyetleri hakkında bilgi veren Yıldız, geminin sismik aramalarda en gelişmiş 3 gemiden biri olduğunu söyledi.

Gemiyi 130 milyon dolara aldıklarını anımsatan Yıldız, geminin ilk siftahını, 14 milyon dolara Shell'e iş yaparak gerçekleştirdiğini belirtti.

Geminin bedelinin 2-2,5 yılda amorti edileceğini dile getiren Yıldız, geminin TPAO'nun karlı yatırımlarından biri olduğunu vurguladı.

Geminin Karadeniz'den Akdeniz'e indiğini, Mersin'de 3 hafta kadar sismik çalışmalarını yaptıktan sonra yoğun bir şekilde Akdeniz'de aramalarına devam edeceğini anlatan Yıldız, "Antalya, İskenderun ve Mersin'de ümitli olduğumuz alanlar var. Bunlar Türkiye'nin geleceği. Kıbrıs'ın kuzeyinde mi, yoksa güneyinde mi bunu siyasi bir karar da olduğu için Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz" dedi.

- "Kaya gazında lisans ruhsat vermeye hazırız"-

Kaya gazı konusunda TPAO 5 dikey, 2 yatay olmak olmak üzere sondaj programı olduğunu anlatan Yıldız, "Özel sektörden rağbet eden var ama hala yeterli miktarda bir müracaatın olmadığını söylemem lazım. Yerli ve uluslararası yatırımcılara bu lisansları, ruhsatları vermeye hazır olduğumuzu söylüyorum. Yerli kaynak haline getirmeye çalıştığımız kaya gazıyla ilgili hızlıca çalışmayı uygun görüyoruz. Ham petrol ve doğal gaz bulunamayan sahaları bu kez kaya gazı aramacılığına açacağız. Çünkü bu tarzda bulunan yerler var" diye konuştu.

Yeni arama gemisi alınmasının gündemde olup olmadığı yönündeki soruya Yıldız, "Bu yıl ki çalışmaları gözlemledikten, gelirlerini, giderlerini belirledikten sonra bu konuda karar vereceğiz" karşılığını verdi.

- Ankara'da doğal gazdan alınan komisyon ücreti-

Bakan Yıldız, Ankara'daki doğal gaz satışında her işlem için 1 lira komisyon ücreti alınmasına ilişkin bir çalışmaları olup olmadığı yönündeki soru üzerine, Başkent Doğalgaz'ın özelleştikten sonra böyle bir bedeli kendi uhdesi için almayacağını söyledi.

Alınan 1 liraların PTT ile yapılan anlaşma doğrultusunda PTT'nin aldığı bir ücret olduğunu ifade eden Yıldız, bunun Başkent Doğalgaz tarafından istenmediğini belirtti.

Banka yoluyla yatırıldığında istenen bir ücret olmadığını dile getiren Yıldız, bizzat Başkent Doğalgaz'ın veznelerinde de bu işlemin yapılabileceğini söyledi. Yıldız, şirketin kendi merkezlerinde ve veznelerinde 1 liralık ücret alamayacağını bildirdi.

AA