Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, Çin'de gelecek haftaki tatil öncesi yavaşlayan talep ve ABD'de bütçe müzakerelerinin çıkmaza gireceği endişeleri ile değer kaybetti ve son bir yıldaki ilk çeyrek dönemlik kazancını azalttı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.4 düşerek ton başına 7,169.50 dolara kadar düştükten sonra, Tokyo saati ile 11:00'de 7,183.50 doalra geldi. Bakır bu ay yüzde 1.2 ve bu çeyrekte yüzde 6.4 yükseldi.

Çin'de piyasalar 1-7 Ekim döneminde tatil nedeniyle kapalı olacak. ABD Kongresi, kanun yapıcıların Obamacare olarak bilinen 2010 yılı sağlık kanununa ilişkin tartışmalardan dolayı henüz bütçeyi onaylamadı. Anlaşmaya varılamaması hükümetin kapanmasına neden olabilir.

Tokyo'da Nihon Unicom Inc. araştırma genel yönetmeni Hiroyuki Kikukawa, "Piyasa, ABD bütçe tartışmalarından kaynaklanan endişelerin arttığı bir ortamda, gelecek haftaki Çin tatili öncesi baskı altında kalmaya devam ediyor," dedi ve bakırın gelecek hafta dar bir bantta kalmasını beklediğini sözlerine ekledi.

Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşerek pound başına 3.268 dolara indi. Aralık vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.2 yükselerek ton başına 51,850 yuana (8,470 dolar) geldi.

LME'de, kalay ve kurşun da değer kaybederken, aluminyum, nikel ve çinko fazla değişmedi.