Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, Şanghay'daki serbets ticaret bölgesi ile ilişkili şirketlerin, kazançların çok fazla olduğu endişesiyle düşüşe geçmesinin ardından 3 haftanın en düşük düzeyine geriledi.

Shanghai International Port Group Co. ve Shanghai Material Trading Co., bu çeyrekte ikiye katlanmalarının ardından en az yüzde 8 değer kaybetti. Çin'in en büyük ikinci finansal aracı kurumu Haitong Securities Co., TPG'den Şanghay'daki leasing şirketini satın alacağını söylemesinin ardından 3. gününde de düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 2,186.17 puana gerileyerek 6 Eylül'den bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Adında Şanghay kelimesi geçen şirketler, endeksin Haziran'dan bu yanaki yüzde 9.5 ile Eylül 2010'da sonlanan çeyrekten bu yana en büyüğü olan yükselişine öncülük etti. Endeksin yükselişinde, hükümetin serbest ticaret bölgesinde regülasyonu azaltma planından yararlanacakları spekülasyonu etkili oldu.

Şanghay serbest ticaret bölgesi konseptindeki hisselerin çok fazla yükseldiğini ve değerlemelerin de mevcut kazanç görünümlerine kıyasla çok yüksek olduğunu söyleyen West China Securities Co.'nun analistlerinden Wei Wei, "Serbest bölgenin resmi olarak ne zaman açılacağı netleşince, iyi haberlerin hepsinin fiyatlanmış olmasından ötürü bu hisseleri satma zamanı geldi" dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 2,395.61 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 düştü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi olan Bloomberg China-US Endeksi dün yüzde 0.4 yukarıda kapandı.