Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:25'te güncellendi)

Altın, ABD'de işsizlik başvurularının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşmesinin, Fed'in varlık alımlarını yakın bir zamanda azaltabileceği spekülasyonunu desteklemesinin ardından, son beş seansta dördüncü kez düştü.

ABD'de işsizlik başvuruları 21 Eylül'de biten haftada 305,000'e düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 49 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 325,000'e çıkması bekleniyordu. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, ilk açıklanan rakama göre daha hızlı bir büyüme gösterdi. Altın, erken saatlerde, ABD bütçe tartışmalarının yoğunlaşması ile birlikte, yüzde 0.3 kadar yükselmişti.

Toronto'da TD Securities emtia strateji müdürü Bart Melek, "İstihdam verileri güçlüydü ve varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin endişeler geri geldi," dedi ve "Altın piyasası ABD verilerine çok duyarlı hale geliyor" şeklinde yorumda bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 09:45'te, ons başına 1,331.70 dolara indi. Metal, dün itibariyle, bu yıl yüzde 20 düştü.

Bloomberg News'un anketine katılan 41 ekonomistin 24'ü, Fed'in varlık alımlarını Aralık ayında azaltacağını düşünüyor. Altın, Fed'in varlık alımları yoluyla piyasaya 2 trilyon dolardan daha fazla para pompalamasının etkisi ile, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı.

Metal dün itibariyle, üçüncü çeyrekte, kısmen ABD ile Suriye arasında artan tansiyonundan ve fiyatların Haziran ayında son 34 ayın en düşük seviyeye inmesinin mücevher ve sikke altın talebini artırmasının etkisi ile yüzde 9.2 tırmandı.

Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 0.3 düşüşle ons başına 21.82 dolara indi. Metal dün itibariyle bu yıl yüzde 28 değer kaybetti.

(17:25'te güncellendi)