Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Sinemanın, tiyatronun ve beyaz perdenin duayen ismi oyuncu Tuncel Kurtiz (77) vefat etti.

Beşiktaş'taki evinde vefat eden sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncer Kurtiz'in cenazesi, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Polis ve sağlık ekipleri ile cumhuriyet savcısı Mehmet Koç'un evdeki ve cenaze üzerindeki incelemeleri tamamlandı.

İncelemelerin ardından Kurtiz'in cenazesi, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.


- "Net bir şey söylemek zor''

Cumhuriyet savcısı Mehmet Koç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Şu an işin çok başındayız. Net bir şey söylemek zor'' dedi.

Tuncel Kurtiz'in eşi Menend Kurtiz de cenazenin götürülmesinin ardından evden ayrıldı.

Kurtiz, gazetecilerin duygularını sorması üzerine, ''Herkesin sevdiği bir insanı kaybettik, çok üzgünüm. Sadece benim değil, herkesin sevdiği bir insandı. Herkes gibi ben de çok üzgünüm'' diye konuştu.

 

-Tuncel Kurtiz kimdir?

Kocaeli'de 1936 yılında doğan Tuncel Kurtiz, üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu ancak hiçbirinden mezun olmadı.

Okul yıllarında İETT'de yarı zamanlı genel ışık kontrolörü olarak çalışan Kurtiz, 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başladı.

Birçok sinema filmi, dizi ve tiyatro oyununda rol alan Kurtiz, 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Senaryo Ödülü"nü Nurettin Sezer ile kaleme aldığı "Gül Hasan" filminin senaryosuyla kazandı.

"Hacı" ve "Asi" adlı dizilerde başrolde yer alan Kurtiz, "Güz Sancısı" filminde Kamil Efendi karakterini, "Ezel" adlı dizide de Ramiz Karaeski karakterini oynadı.

Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" alan Kurtiz, Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Şeyhülislam Ebusuud Efendi karakterini canlandırıyordu.


-Kılıçdaroğlu: "Her ölüm erken ölümdür."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz'in vefatı dolayısıyla ailesine, tiyatro ve sinema dünyasına başsağlığı diledi.

Kılıçdaroğlu, yayımladığı başsağlığı mesajında, Kurtiz'in duruşu, tavrı, kimlik ve kişiliğiyle her zaman anılacak ve saygı duyulacak biri olduğunu ifade etti.

"Her ölüm erken ölümdür. Doğru ama Tuncel Kurtizlerin ölümü her zaman çok erken ölümdür" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, Kurtiz'in ölüm haberini Antalya'da aldığını ve büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Oyunculuğa 1958'de başlayan, birçok tiyatro ve sinema eserinde oynayan, "Altın Portakal", "Gümüş Ayı" ve "Altın Böcek" ödülü sahibi Kurtiz'in son rolünün "Ebu Suud Efendi" olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki Kurtiz'in Orhan Kemal'in eserinden senaryolaştırdığı ve yapımcısı olduğu "Bereketli Topraklar Üzerinde" filmi yasaklandı ve kaçırıldığı yurt dışından 28 yıl sonra ülkemize getirilip gösterime girebildi.

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Yılmaz Güney'in ölümüyle memleketine küsüp yurt dışında yaşamaya başlayan Tuncel Kurtiz ülkemizde çok sevdiği topraklarımızda öldü. Acımız büyük. Büyük ustaya rahmet ailesine tiyatro ve sinema dünyası ile Türkiye'ye başsağlığı diliyorum."