GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye'nin bütün kimyasal silahlarını yok etmek adına bir anlaşmaya oybirliğiyle vardı.

Konsey dün gece gerçekleştirilen oylamada ABD, Birleşik Krallık ve Fransa tarafından kaleme alınan çozüm önerisini 15'e karşı 0 oyla kabul etti. Varılan anlaşma Suriye Başkanı Beşar Esad'ın şartlara uymaması durumunda ani verilecek bir tepkiyi tanımlamazken, 1,400 kişinin hayatını kaybettiği ve ABD, Fransa ve Birleşik Krallık'ın Esad rejimini sorumlu tuttuğu saldırı için spesifik bir partiyi suçlamıyor.

Suriye'nin müttefiki Rusya saldırılardan muhalifleri sorumlu tutarak anlaşmada daha sert bir dilin kullanılmasını bloke etti. Rusya'nın daha önce Birleşmiş Milletler anlaşmalarını Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden biri olarak reddetmesi göz önüne alındığında, Suriye'de başlayan iç savaşın 2.5 yıl sonrasında varılan bu anlaşma büyük bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada "Uzun süredir Suriye'de gerçekleştiği kanıtlanan kimyasal saldırı kararlı ve birlik içerisinde verilen bir cevap gerektiriyordu. Uluslararası topluluk bu akşam bunu başardı" açıklamalarını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Suriye'nin koşulsuz şartsız kimyasal silahlarına ulaşılmasına izin vermesi gerektiğini, aksi takdirde sonuçlarına katlanacağını dile getirdi. Kerry aynı zamanda kimyasal saldırıyı gerçekleştirenlerin cezalandırılacağını da sözlerine ekledi.

Advertisement