KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'da cari açık hükümetin altın ithalatını azaltmasının ardından ekonomistlerin beklentilerinin altında çıktı.

Cari açık Nisan'dan Haziran'a kadar geçen dönem içerisinde 21.8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki çeyrekte bu rakam 18.1 milyar dolar olmuştu. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin tahmin medyanı ise 23 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Cari açık ticaret, hizmet ve yatırım gelirlerinin ölçüldüğü en geniş belirti olarak gösteriliyor.

Altın talebinin çok yüksek olduğu Hindistan'da hükümetin sarı metale yönelik vergileri artırmasıyla beraber ticaret açığı Mayıs ayından bu yana neredeyse yarı yarıya indi. Hükümet Mart ayı itibariyle geçen malı yılda 87.8 milyar dolar olan cari açığı azaltmaya çaba gösterirken, Hindistan para birimi dolar karşısında 2013 yılında yüzde 12 değer kaybetti.

Religare Capital Markets Ltd. stratejisti Tirthankar Patnaik, "Bütçe açığının nasıl finanse edileceğine dair endişeler ticaret açığı konusunda azalıyor. Cari açık bu mali yılda 55 milyar dolara gerileyebilir" yorumunu yaptı.

Hint rupisi bugün kapanış itibariyle yüzde 0.2 zayıflayarak dolar başına 62.6175'e geriledi. 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 8.77'ye yükseldi.

Advertisement