Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ve Hindistan'daki yavaşlamanın etkisiyle Asya Kalkınma Bankası bölgedeki büyüme tahminlerini indirerek, politika yapıcıların ekonomilerini desteklemeleri için üzerlerindeki baskıyı artırdı.

Asya Kalkınma Bankası, Japonya hariç gelişmekte olan Asya'nın 2013'te yüzde 6; önümüzdeki yıl ise yüzde 6.2 büyüyeceğini öngördü. Bankanın Temmuz'daki tahminleri bu yıl yüzde 6.3 ve önümüzdeki yıl yüzde 6.4 büyüme olacağı yönündeydi.

Asya'nın 2 büyük ekonomisindeki yavaşlama ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişeleri yatırımcıları gelişen piyasalardan uzaklaştırarak, finansal piyasalarda volatiliteyi tetikliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl yüzde 7 yükselerek, yüzde 19 kazanan Standard&Poor's 500 Endeksi'nin gerisinde kaldı.

ADB'nin başekonomisti Changyong Rhee, Asya ve Pasifik'in 2013 büyümesinin, bölgenin 2 büyük ekonomisindeki yavaşlamaya ve parasal genişlemedeki değişikliklere bağlı olarak ilk tahminlerin altında olacağını söyledi.

Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonu Mayıs'tan bu yana küresel varlıkları olumsuz etkiledi. Sermayenin ani çıkışı kırılganlığa neden olurken, ADB, 1997'deki türde bir kriz beklemediğini dile getirdi.