Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:39'da güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini ABD hükümetinin son 17 yılda ilk kez kapanmasına ve Fed'in parasal teşviklerinin görünümüne çevirmelerinin ardından, son sekiz haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

ABD'de kanun yapıcıların, hükümetin son 17 yıldaki ilk kısmi kapanmasının ardından, 17 Ekim'den sonra temerrüte düşülmesini önlemek için borç tavanının yükseltilmesi konusunda halen anlaşmaları gerekiyor. Kapanma, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin dün başlayan mali yıl için harcama planı üzerinde anlaşmaya varamamalarının ardından gerçekleşti.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından son 13 yılda ilk kez yıllık bazda düşüş göstermeye hazırlanıyor. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu yıl, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile birlikte yüzde 27 azaldı. Fed geçen ay teşvikleri daraltmayı erteleyeceğini kaydederken, Bloomberg'in 18-19 Eylül'de gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, varlık alımlarının azaltılmasına yönelik ilk adımın Aralık ayında atılacağını düşünüyor.

Sydney'de Australian Bullion Company Ltd. başekonomisti Jordan Eliseo, "ABD hükümetinin kapanması ve Fed'in varlık alımları azaltılması arasında, risk piyasaları gidecek biryer bulamıyor," dedi ve "Bazıları halen altını ekonomik belirsizliklere karşı korunma aracı olarak görüyor. Daha büyük sorun borç tavanı tartışması ve Fed tarafından her ay alınan kararlar" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.5 yükselerek, New York saati ile 10:29'da, ons başına 1,318.50 dolara çıktı ve 19 Eylül'den bu yana en büyük sıçramayı kaydetti. Fiyatlar ons başına 1,276.90 dolar ile 7 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Borçlanma Sınırı

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, dün Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner'e gönderdiği mektupta, Kongre'den ülkenin borçlanma otoritesini "acil bir şekilde" genişletmesini istedi. Lew, ABD'nin borçlanma limitinin aşılmasını önlemek için nihai sıradışı tedbirleri kullanmaya başladığını kaydetti ve bu tedbirlerin 17 Ekim'den sonra ortadan kalkacağını tekrarladı.

Altın dün, küresel hisse senetlerindeki yüzde 0.7'lik yükselişle birlikte, yüzde 3.1 düşerek iki haftayı aşkın sürenin en keskin kaybını gerçekleştirdi.

Londra'da fiziki altın aracısı Sharps Pixley Ltd., bugünkü raporunda, "Piyasa, ABD hükümetinin kapanmasının uzun süreceğini düşünmüyor," dedi ve "Borçlanma konusunda bir son dakika anlaşması altına yönelik güvenli liman talebini artırabilirken, kapanmadan kaynaklanabilecek ekonomik hasar Fed'in varlık alımlarını azaltmasını geciktirebilir ve bu da altını destekler" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta, dün 20.63 dolar ile 12 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 3.3 yükselerek 21.88 dolara çıktı.

(19:39'da güncellendi)