Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de hükümetin 17 yıldır ilk kez kapanması ne kadar uzun sürerse, Fed'in parasal teşvik programını azaltması o kadar gecikecek ve gelişen piyasa paraları, dolar karşısında değerlenecek.

IHS Inc.'e göre yasakoyucuların bütçe üzerinde anlaşamamasından ötürü ekonomik üretimdeki ilk başta 300 milyon dolarlık kayıp olacak. St. Louis'teki Macroeconomic Advisers LLC'ye göre 1 Ekim'den itibaren 2 haftalık kapanma büyümeyi yüzde 0.3 aşağı çekerek yüzde 2.3'e indirecek.

Fed'in teşvik programları doları baskıladı ve Bloomberg Dolar Endeksi, Fed'in aylık tahvil alımlarını, ekonomik büyümede sürdürülebilir sinyaller görmek için 85 milyar dolarda bırakma kararını açıkladığının bir gün öncei olan 17 Eylül'den bu yana yüzde 0.75 düştü. Bloomberg JP MOrgan Asya Dolar Endkesi bu sürede yüzde 0.2 yükseldi.

Londra'daki Amundi'nin müdürü James Kwok, eğer mali sorunlar devam ederse, Fed'in ekonomideki teşvikleri azaltma isteğinin azalacağını söyledi. Kwok, Döviz yönetimi şirketi Amundi'nin doların değerleneceği tahminlerini indirdiğini açıkladı.