Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, ekonomik toparlanmanın ilk safhasında Avrupalı bankaları destekeleme çabaları ile birlikte, para piyasası faizlerini kontrol altında tutmak için gerekli her tedbiri almaya hazır olduğunu söyledi.

Draghi bugünkü konuşmasında, önceki yorumlarından farklı birşey söylemedi ve ekonomik toparlanmayı desteklemek için yeni tedbirlerine ihtiyaç duyulduğuna ilişkin bir işaret vermedi.

Draghi, Paris'te düzenlediği basın toplantısında, geçen ayki değerlendirmelerini tekrarladı ve "Para piyasası koşullarını dikkate alarak, para politikasına ilişkin işaretler taşıyan gelişmelere özellikle dikkatli olmaya devam edeceğiz ve eldeki tüm enstrumanları dikkate alacağız" dedi ve "Para politikası duruşumuz ihtiyaç duyulduğu sürece genişlemeci kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Draghi, "Oldukça geniş bir yelpazede ensyrumanlarımız var ve en uygun olan ihtiyaçları karşılamak için hiçbir seçeneği gözardı etmiyoruz" dedi.

AMB Yönetim Konseyi, bugünkü toplantısında, politika faizini Mayıs ayında çeyrek puan düşürdükten sonra, beşinci ay üst üste değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te bıraktı. Bu karar, Bloomberg'in anketine katılan  52 ekonomistin tümü tarafından önceden doğru tahmin edildi. Banka yetkilileri, mevduat faizini sıfırda tutarken, yüzde 1 olan marjinal borç verme faizini değiştirmedi.

AMB, yatırımcıların, fazla likiditenin baskılanmasından banka bilançolarına yönelik stres testlerine uzanan riskler ile karşı karşıya kalması ile birlikte, piyasa faizlerindeki volatiliteyi kontrol altına almaya çalışıyor. Draghi geçen ay, AMB'nin, Avrupa finans sistemine fon sağlama konusunda uzun dönemli refinansman operasyonuna (LTRO) ihtiyaç duyulursa harekete geçmeye hazır olduğunu kaydetti.