Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rekor seviyedeki teşviklerin destekçisi olan, San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin muhtemelen önümüzdeki birkaç yılda da teşviklerin sürdürülmesine ihtiyaç duyacağını söyledi.

"ABD işsizlik oranı çok yüksek ve enflasyon çok düşük. Para politikasının mevcut durumu oldukça uygun ve bu bir süre daha böyle olmaya devam edecek" ifadelerini kullanan Williams, bu yıl politika kararlarında oy hakkına sahip değil.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) geçtiğimiz ay toplantısında aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alım programını değiştirmemiş ve ekonomide daha güçlü ve istikrarlı gelişim işaretleri görmek istediklerini söylemişti. Fed'in dikkat ettiği en önemli verilerden işsizlik oranı, Ağustos ayında yüzde 7.3 seviyesinde görüldü. Merkez bankası gösterge faiz oranlarını Aralık 2008'de sıfıra yakın seviyeye kısmıştı.

Williams ayrıca, ABD ekonomisinin gelişmeye devam etmesiyle Fed'in varlık alımlarını birden durdurmak yerine azaltmaya başlamasının uygun olacağını dile getirdi.

FOMC, 17-18 Eylül tarihli toplantısında tahvil alım programının süresinin önceden belirlenmediğini ve mali politikanın büyümeyle ilgili faktörlere bağlı olduğunu ifade etmişti.