Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japon ekonomisinin satış vergisine dayanacak kadar güçlü durumda olduğuna karar verirken, iş dünyası güveninin yükselmesinin ardından Japonya Merkez Bankası parasal teşvik programını aynı şekilde bıraktı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın ekibi,  para tabanını yıllık 60 ila 70 trilyon yen genişletme hedefini korudu. Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin 35'i bir değişiklik öngörmemiş, yalnızca 1 ekonomist gayrimenkul tröstü alımlarında artış tahmininde bulunmuştu.

Kuroda ve BOJ yetkilileri, bu hafta açıklanan 5 trilyon yenlik mali teşvik paketinin, Nisan'daki satış vergisi artışının, tüketim ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini bertaraf etmeye yeterli olmama riskini izleyecek. Birçok ekonomist, Abe ve BOJ'un 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırma planı kapsamında önümüzdeki yılın ilk yarısında parasal genişlemenin artırılmasını bekliyor.

BOJ'un parasal genişlemeyi yakın vadede azaltma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyen HSBC Holdings PLC'nin ekonomistlerinden Izumi Devalier, yavaşlayan büyüme ve düzleşen enflasyonun Nisan 2014'teki ekonomik tahminlerini revize ederken BOJ üzerinde baskı oluşturacağını belirtti.

Ekonomistler bir başka ankette ekonominin artı büyümeye dönmeden önce 2014'ün ikinci yarısında yıllık yüzde 4.5 daralacağını öngördü. Anketin büyük kısmı 5 trilyon yenlik teşvik programının açıklanmasının öncesinde yapıldı. Eski BOJ üyesi Atsushi Mizuno  geçtiğimiz hafta parasal genişleme tedbirlerinin önümüzdeki yılın 2. çeyreğinden önce artırılmayacağını söyledi.

Japonya'da Eylül'de büyük imalatçıların güveni 2007'deki krizin ilk safhalarından bu yanaki en yüksek seviyesine tırmanırken, Tüketici Güveni Ağustos'ta da düştü.