Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Merkez Bankası'nın politika faizinin gereksiz yere düşük olduğunu belirterek, "Çünkü politika faiz oranının bir yerde enflasyonla ilintili olması lazım. Yıllık enflasyonu 7,88 olan bir ülkede politika faizinin 5'lerde telaffuz edilmemesi lazım, bu reel olmuyor" dedi.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Fibabanka'nın turizm sektörüne yönelik hazırladığı Turizm Destek Paketi'nin tanıtım toplantısına katıldı.

Rixos Otel'de düzenlenen toplantıda turizm sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Özyeğin, Antalya'da baştan beri turizm işine güvendiğini ve önemli otel kredileri verdiğini söyledi.

Antalya'da otelciliğin çıtasının yükseltildiği otellerde kendilerinin de tuzu bulunduğunu kaydeden Özyeğin, "Turizm Türkiye'nin dünya ile rekabet edebileceği en doğru sektörlerden biridir. Ülkemizin güzellikleri, güneş, deniz, kum, kültürel mahaller bir Allah vergisi olarak çok önemli bir mekan tüm Türkiye. Bütün bu avantajlardan dolayı ben bir bankacı olarak turizm sektörüne her zaman çok inandım" diye konuştu.

Credit Europe Bank Rusya aracılığıyla bu ülkede yaklaşık 800-1.000 acenta ile çalıştıklarını anlatan Özyeğin, Rus müşteriler gelip Türkiye'de alışveriş yapmak istedikleri zaman kredi kartları yoksa 15 dakika içinde Moskova'dan veya Rusya'nın herhangi bir yerinden gelmiş müşteriye bireysel kredi verebildiklerini söyledi.

Özyeğin, "Rusya'da binlerce tatil kredisi veriyoruz Rus müşterilerimize. Dolayısıyla onların Türkiye'ye daha çok gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye'ye gelmek için ne avantajlar sağlayabiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

-Euro ve dolar ne olacak?

Her konuştuğunda kendisine "euro ve dolar ne olacak?" diye sorulduğunu belirten Özyeğin, "Eskiden toy devrimde bunlara cevap veriyordum. Şimdi dolar ve euro konusunda çok konuşmak istemiyorum. Merkez Bankası başkanımız artık spesifik rakam veriyor, dolayısıyla artık benden böyle bir şey beklemenize gerek yok" dedi.

ABD'de kamu personelinin işten çıkarılmasıyla çok özel bir döneme girildiğini anlatan Özyeğin, ABD'de yaşananların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere bütün ülkeleri etkilediğini söyledi.

Yaklaşık 10-12 gün sonra ABD'nin borçlanma limitini kongrenin artırması gerektiğini kaydeden Özyeğin, ABD'deki kepenk kapatma olayının ve borçlanma limiti konusunun birlikte halledileceğini düşündüğünü bildirdi.

Türkiye'de faiz oranlarının 2012 yılında ve 2013'ün Mayıs ayına kadar görülmemiş seviyelere düştüğünü ifade eden Hüsnü Özyeğin, Türkiye'nin reytinginin yükselmesiyle ülkeye dünyadan çok fazla para aktığını ve bankaların dünyanın her yerinden borçlanabildiğini söyledi.

Şimdi bütün bunların stabilize olduğunu ve daha gerçekçi yerlere geldiklerini ifade eden Özyeğin, "Ben faizlerin bu seviyelerde kalacağına inanıyorum. Tekrar çok aşağıya inmeyeceğini, çok da yukarı çıkmayacağını düşünüyorum. 3 ay sonra da durumun çok değişeceğini düşünmüyorum" dedi.

Merkez Bankası'nın politika faizinin gereksiz yere düşük olduğunu kaydeden Özyeğin, "Çünkü politika faizinin bir yerde enflasyonla ilintili olması lazım. Enflasyon açıklandı, 7,88 gibi bir rakam. Yıllık enflasyonu 7,88 olan bir ülkede politika faizinin 5'lerde telaffuz edilmemesi lazım, bu reel faiz olmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda Türkiye'de yapay bir politika faizi bulunduğunu, bunun seçimlerle ilgili olabileceğini kaydeden Özyeğin, bu nedenle Türkiye'de piyasa faizi bulunduğunu ve aslında sadece ticari müşterilerin değil, devletin de Hazine'nin de piyasa faizini uyguladığını söyledi.

- "Gidin pilot olun, aşçı olun"-

Fibabanka olarak gençlere çok önem verdiklerini ve üst ve orta kadroyu gençlerden oluşturduklarını anlatan Özyeğin, gençlerle beraber olmanın, onları yetiştirmenin çok keyifli olduğunu dile getirdi.

Özyeğin Üniversitesi'nin yeni kurulmuş bir üniversite olmasına rağmen bilimde ve sporda önemli başarılar elde ettiğini kaydeden Özyeğin, şöyle konuştu:

"Üniversitede öğrencilerimize burs veriyoruz. 300 öğrencimiz kampüste yarı zamanlı olarak çalışıyor. Üniversite yurdunun altında Fibabanka'nın çağrı merkezi var, öğrenciler burada kredi kartı tahsilatları yapıyor. Üniversitenin bütün catering hizmetlerini kendi kurdukları şirketle öğrenciler yürüyor. Yurtlardaki çamaşır hizmetleri de öğrencilerimiz kurduğu şirket yapıyor. Ayrı bir şirket kurduk , öğrencilerimiz enerji satıyor. Bu şekilde hayat adamı yetiştiriyoruz. Hukuk öğrencilerine dahi diyorum ki (gidin Antalya'da otellerde çalışın, İngilizcenizi, Rusçanızı geliştirin). Yazları çalışıp tecrübe edinen gençler çok daha kolay iş buluyor."

Özyeğin Üniversitesi'nde pilot eğitimi bölümünün yüzde 10'unun kız olduğunu, Danimarka'dan, Türkmenistan'dan kızların üniversiteye pilot eğitimi almak için geldiğini söyleyen Özyeğin, "Bankacılarımız alınmasından ben tanıtım programlarında diyorum ki öğrencilere (pilotlar bankacılardan daha fazla para kazanıyor. Bugün Türk Hava Yolları'nda bir pilot 12 bin dolar para alıyor 32 yaşında. (Pilot olun, aşçı olun) diyorum" diye konuştu.

AA