Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki siyasi çıkmaza ilişkin artan endişelerin etkisiyle yenin, dolar karşısında 1 ayın zirvesi yakınlarında seyretmesi üzerine Japon hisseleri değer kaybetti; Topix Endeksi Temmuz 2012'den bu yanaki en uzun süreli düşüş dönemini kaydetti.

Satışlarının yüzde 70'ini denizaşırı ülkelerde kaydeden elektronik üreticisi Sony Corp. yüzde 1.7 değer kaybetti. Digital Garage Inc., Twitter Inc.'in ilk halka arz başvurusunda Tokyo'daki internet şirketinden hissedar olarak bahsetmemesi üzerine yüzde 10 düştü. JGC Corp., Chevron Phillips Chemical Co. ile mühendislik kontratı yapması üzerine Nikkei 225 Endeksi'nde en çok değer kazanan hisse oldu.

Topix Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 1,170.96 puana gerileyerek bu haftayı yüzde 3.8 aşağıda kapamaya hazırlanıyor. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 14,136.20 puana indi. Yatırımcılar, ABD hükümetinin kapanmasının borç limitini artırma müzakerelerini engelleyeceğine ilişkin endişeli. Japonya Merkez Bankası, para politikasında değişikliğe gitmedi.

"ABD'nin temerrüde düşeceğini düşünmesek de, belirsizlik ortamı piyasaları baskılamaya yeterli" değerlendirmesinde bulunan AMP Capital Investors Ltd.'ın dinamik varlık yönetimi müdürü Nader Naeimi, 17 Ekim'den önce sorunun çözülmemesi ihtimalinin her zaman olduğunu söyleyerek, ABD'den kötü haber gelmesinin yeni güçlendirerek, Japon hisselerini olumsuz etkilediğini belirtti. Naeimi, "Hisseler bu noktadan ciddi düşüş kaydederse, bunu alım fırsatı olarak değerlendirebiliriz" dedi.