Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, yatırımcıların ağırlıklarını, ABD hükümetinin kısmi kapanmasına karşılık stoklardaki azalmaya vermeleri sonucu değer kazandı ve bu haftaki kaybını daralttı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.4 yükselerek ton başına 7,211.75 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 14:52'de ton başına 7,199 dolara geldi. Metal bu hafta yüzde 1.4 düştü.

LME tarafından takip edilen bakır stokları, borsa verilerinin dün gösterdiği üzere, düşüşünü 21'nci güne taşıdı ve 529,950 tona inerek 15 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar dün euro karşısında, ABD hükümetinin kapanmasının büyümeyi yavaşlatacağı ve Fed'i parasal genişlemenin yavaşlatılmasını ertelemeye sevkedeceği endişesi ile yüzde 0.3 düşerek, 1.3346 ile 4 Şubat'tan bu yana en zayıf seviyesine indi.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Düşük stoklar ve zayıf dolar bakıra destek verdi," dedi ve piyasanın gelecek hafta, Çinli alıcıların tatilden dönmesinden de destek bulacağını sözlerine ekledi.

Dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'de piyasalar 1-7 Ekim döneminde tatil nedeniyle kapalı. Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek pound başına 3.2735 dolara geldi.

LME'de, çinko, aluminyum ve nikel de değer kazanırken, kurşun ve kalay değişmedi.