Savunma üretiminin 3'te 1'i ihracata
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Aliş, "Artık kendi helikopterini, gemisini, uçağını yapan ülkeyiz" dedi
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, son yıllarda sektörün önemli üretim ve ihracat artışı ivmesi yakaladığını belirterek, "2008'de 600 milyon dolar düzeyinde seyreden ihracat rakamımız bugün 1,3 milyar dolara dayandı. Artık sektör üretimimizin 3'te 1'ini ihraç eder konumdayız" dedi.
Aliş, Türk savunma sanayisinin geldiği nokta ve sektörel gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Sektörün, son yıllarda üretim ve ihracat artışı yönünde önemli bir ivme yakaladığını ifade eden Aliş, "2008'de 600 milyon dolar düzeyinde seyreden ihracat rakamımız bugün 1,3 milyar dolara dayandı. Artık sektör üretimimizin 3'te 1'ini ihraç eder konumdayız" dedi.
KOBİ'lerle gerçekleştirdikleri işbirliğini arttırarak sürdürmeye devam ettiklerini belirten Aliş, şöyle devam etti:
"Bu çalışma anlayışıyla üretim ve ihracatımızın önümüzdeki yıllarda çok daha büyük bir hızla artmasını hedefliyoruz. 2013 ihracat hedefimizi 1,5 milyar dolar, artış oranımızı da yüzde 25 olarak belirledik. 2013, özellikle KOBİ'lerimizle işbirliğimiz konusunda önemli bir yıl olacak. Türk savunma ve havacılık sanayi, küresel oyunda hak ettiği yeri almaya başlıyor. Bunun için devlet, özel sektör el ele büyük bir gayret içindeyiz."
Aliş, özellikle son yıllarda kargaşa ortamının yaşandığı Orta Doğu'daki gelişmelerin sektöre etkileri yönünde de değerlendirmelerde bulunarak, "Küresel düzeyde birçok değişimin, dönüşümün yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Orta Doğu da bu anlamda en sıcak noktalardan biri. Gelişmeleri yakından izliyoruz. Şunu da belirtmek isterim, Türk savunma ve havacılık sanayi ihracat yelpazesi her geçen gün genişletiyor, satış yaptığı ülke sayısı da artıyor. Devletimizin de desteği ile dünyaya açılım stratejimizde başarıyla ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.
- "Artık kendi helikopterini, gemisini, uçağını yapan ülkeyiz"-
Türkiye'de yeni geliştirilen ve ihraç edilen savunma sanayi ürünleri hakkında bilgi veren Aliş, şunları kaydetti:
"Ürünler konusunda tablo oldukça sevindirici, ümit verici. Artık kendi helikopterini, tankını, insansız hava araçlarını, savaş gemisini, eğitim uçağını, füze güdüm sistemlerini, özellikli piyade tüfeğini-tabancasını, stand-off füzelerini, nüfuz edici bombalarını kendisi yapan ve bunların önemli bir bölümünü daha şimdiden ihraç edebilen bir ülke konumdayız.
Haziran sonu itibariyle, sırasıyla, uçak ve helikopter aksam ve parçaları, sivil havacılık yolcu taşıma uçakları, diğer taşıtlar için turbo jetler ve turbopropellere ait aksam ve parçalar, yivsiz tek namlulular, tanklar ve diğer zırhlı savaş taşıtları, harp silahlarına ait mermiler ve diğer mühimmat, yivsiz- diğer av veya hedef için av tüfekleri, harp silahları, alıcı-vericisi bulunan cihazlar, revolver ve tabancalar ilk 10'daki ihraç kalemlerimiz."
Savunma sanayisinin ihracat rotaları hakkında bilgi veren Aliş, tüm dünyaya savunma ve havacılık sistem, platform, ürün, aksam ve mühimmatı satan ABD'nin, ihracat yaptıkları ülkelerin başında geldiğini ifade etti.
İhracat yaptıkları ülke sıralamasında ABD'yi, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, BDT ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerinin izlediğini kaydeden Aliş, Türk savunma ve havacılık sanayisinin pazarlarını hızla genişlettiğini ve bu konuda yoğun biçimde çalıştıklarını dile getirdi.
- "Devletimiz sektöre destek olmaya devam ediyor"-
Sektörün hızlı büyüyerek, gelişimi sürdürdüğünü ifade eden Aliş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İhracatını en fazla arttıran sektör olarak yolumuza devam etmek kararlılığındayız. Devletimiz, başta Ekonomi ve Milli Savunma bakanlıklarımız ve tabii ki Savunma Sanayii Müsteşarlığımız, ihracatın artması için sektöre destek olmaya özel önem veriyor. Koordinasyon konusunda ciddi adımlar attık, atıyoruz. İhracatın finansmanı için geçen yıl dile getirdiğimiz beklentiler büyük oranda karşılandı. İlgili kuruluşlar yoğun biçimde çalışıyor. TSK, envanter ve deneme konularında ihracatçıya destek olma gayretinde. Biz de KOBİ'lerimizle işbirliği ve koordinasyonumuzu arttırarak ilerliyoruz. Tabii bütün bunlar hükümetimizin stratejik vizyonu sayesinde mümkün oluyor.
Bütün kuruluşlar el ele, ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Savunma ve havacılık sanayi, stratejik önemi, ihracat potansiyeli, Ar-Ge ve istihdama katkısı nedeniyle çok önemli. İnanın, biz de bu önemin ve bize düşen sorumluluğun bilinciyle Birlik olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz."
AA