Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, finansal sisteme verilen kredilerin kesinlikle bir sermaye yetersizliğine alternatif olarak görülmemesi gerektiğini açıkladı.

Fransa'da dün gerçekleştirdiği bir konuşmada Coeure, "Likiditenin bankacılık sistemine ihtiyaçlar doğrultusunda verilmesi lazım. Fakat sermaye yetersizliğine alternatif olarak görülmemelidir" yorumunu yaptı.

AMB Başkanı Mario Draghi 2 Ekim'de yaptığı açıklamada bankanın bir başka uzun vadeli kredi turuna hazır olduğunu belirtmişti. Aynı zamanda Coeure, likiditenin sermaye eksikliği yerine alternatif bir araç olarak görülmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Coeure açıklamalarında "Kredi alınacak kaynak açısından son çare olarak görülen merkez bankaları, bankacılık sisteminde manevi bozukluklar yaratabilir ve merkez bankalarının sonu belli olmayan riskler almasına neden olabilir. Artı bu merkez bankalarının bazı aşırı durumlarda en önemli hedefi olan fiyat istikrarıyla da çakışabilir" ifadelerini kullandı.

Euro Bölgesi bankaları krizin zirveye ulaştığı dönemde aldıkları 3 yıllık kredileri geri ödüyorlar. Her ne kadar bu geri ödemeler piyasadaki nakit oranını azaltsa da Draghi likiditenin 200 milyar euronun üzerinde kalacağı sinyallerinden geri dönmüş gibi görünüyor. AMB bunun yerine Temmuz ayından beri piyasalara faizlerin uzun süre düşük kalacağı sözünü vermeye devam ediyor.