Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alım programının ABD ekonomisini hükümetin kısmi kapanmasına karşı koruduğunu ve büyümenin rekor seviyedeki teşvikleri geri çekmek için henüz yeterli olmadığını söyledi.

Fed'in tahvil alım programını destekleyen ve bu yıl politika kararlarında oy hakkı bulunan Kocherlakota, "Eğer Fed iş gücü piyasasını desteklemek için her şeyi yapacağı konusunda ciddiyse, alımların hızını azaltmanın doğruluğunu söylemek zor. Fed'in teşvikleri mali politika anlaşmazlıkları arasında yararlı bir koruma sağlıyor" dedi.

Fed Açık Piyasa Komtiesi (FOMC) geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde aylık varlık alımlarını azaltmayarak, mali politikada bir azaltmaya gitmenin ekonomik büyümeyi riske sokabileceği görüşünü belirtmişti. Kocherlakota, 2014 yılında da oy hakkına sahip olarak, Fed'in rekor genişlemeci politikasına olan desteğini sürdürebilecek.

Kocherlakota ayrıca, "İstihdamda tatmin edici bir gelişme olduğu takdirde alımların azaltılmasını tartışmak mümkün olur" ifadesini kullanarak, "İnsanlar bizim uzun dönemli hedeflerimiz adına her ne oluras olsun bunu yapmak istediğimizi düşünmüyorlar" dedi.

Minneapolis başkanı son olarak, "Fed, işsizlikle savaşmaya bağlılık sinyalleri verirken, sözlerine uygun hareket etmeli. Bunu yapmanın bir yolu da merkez bankasının aşırıya kaçan rezervlere olan payını azaltmak olabilir" yorumunu yaptı.