Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya Cumhuriyet Senatosu Komisyonu, vergi kaçırmaktan ötürü bir davadan hakkında mahkumiyet kararı bulunan eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin senatörlükten azledilmesi yönünde karar aldı.

Komisyon Başkanı Senatör Dario Stefano, yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından Berlusconi hakkındaki kararı açıkladı.

Stefano, komisyonun Berlusconi'nin senatörlükten azledilmesi yönünde oy çokluğuyla karar verdiğini belirterek, gerekçeli kararın 20 gün içinde açıklanacağını aktardı.

Komisyonun kararı, Senato Genel Kurulu'nda da oylanacak.

Ülkede geçen Şubat ayında yapılan seçimlerde merkez solun parlamentodaki çoğunluğu kazanması dolayısıyla, son dakikada bir değişiklik olmaması durumunda Berlusconi'nin senatörlüğünün düşmesi yönünde kararın Senato Genel Kurulu'nda da onaylanması bekleniyor.

-PDL karara tepkili-

Karara ilk tepki Berlusconi'nin partisi Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PDL) Senato Grup Başkanvekili Renato Schiffani'den geldi. "Beklenenden daha kötü" diyen Schiffani, Berlusconi hakkındaki siyasi senaryonun çoktan yazılmış olduğunu öne sürdü.

Komisyonun kararında PDL ile koalisyon ortağı olan Başbakan Enrico Letta'nın Demokrat Parti's i(DP) ile merkez parti Sivil Seçim'in senatörlerinin de "Evet" oyu kullanması etkili oldu.

İki parti daha önce "Evet" oyu vereceğini açıkladığı için Berlusconi, zaman zaman senatörlüğün düşürülmesi yönünde karar çıkabileceği olasılığı yüzünden geniş tabanlı koalisyon hükümetini bozmakla tehdit ediyordu. Silvio Berlusconi, geçen hafta hükümetin KDV'yi artırma kararı ve Letta ile yaşadıkları gerilim nedeniyle PDL'li bakanları istifaya davet etmiş, bu durum ülkede siyasi krize neden olmuştu. Söz konusu kriz, hükümetin parlamentodan güven oyu almasıyla aşılmıştı.

-Mediaset davası: Berlusconi'nin ilk kesinleşmiş cezası-

İtalyan kamuoyunda "Mediaset" davası olarak bilinen süreçte, Amerikan yapımı filmlerin alım satımında vergi kaçırdığı iddiasıyla yargılanan Berlusconi, geçen yıl Ekim ayında 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı temyize götüren 77 yaşındaki politikacı için Yargıtay, geçen Ağustos ayının başında mahkumiyet kararını onamıştı.

Yargıtay'ın kararından sonra ülkede eski Adalet Bakanı Paola Severino'nun ismiyle anılan yasa gereği Berlusconi'nin senatörlükten azledilip edilmemesi yönünde Senato'nun ilgili komisyonu, 9 Eylül'de ilk toplantısını yapmıştı.

İtalya'da 2006'da çıkarılan bir af yasası çerçevesinde 4 yıllık hapis cezası 1 yıla indirilen Berlusconi, 77 yaşında olması nedeniyle cezaevinde yatmayacak. Ünlü siyasi lider, yaşı gereği cezasını 1 yıl boyunca sosyal hizmette bulunarak geçirecek. Silvio Berlusconi'nin cezasını 15 Ekim'den sonra çekmeye başlaması öngörülüyor.

-Ülke tarihine damgasını vuran politikacı-

İtalya'nın önemli zenginlerinden biri olan deneyimli politikacı, son dönemde ülkesinde toplamda en uzun süre başbakanlık koltuğunda kalmayı başaran isim.

Berlusconi, son olarak Nisan 2008'den, Kasım 2011'de Temsilcileri Meclisi'ndeki bir oylamada çoğunluğunu kaybedinceye kadar başbakanlık koltuğunda kalmıştı. Yargıyla yıldızı bir türlü barışmayan Berlusconi, siyaseten kimsenin elini bükemediğini, ancak yargı kanalıyla siyasetten uzaklaştırılmaya çalışıldığı tezini savunuyordu.

AA