Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na aykırı fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara lisans verilmeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na aykırı fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara lisans verilmeyecek. Kesinleşmiş mahkeme kararının lisans sahibi bir tüzel kişi hakkında olması durumunda söz konusu tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla; yüzde 10'dan fazla paya sahip ortaklar, sonradan görevden ayrılmış olsa bile yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara lisans verilmeyecek. Bu kişiler, lisans başvurusu yapan tüzel kişiliklerde doğrudan pay sahibi olamayacak.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar, rafineri hariç olmak üzere fiilin işlendiğinin tespit edildiği tesis için yeni lisans da verilmeyecek.

Jet yakıtı satacak kişiler, toplamda en çok üç kişiye jet yakıtı depolama veya ikmal hizmeti verebilecek. 3'ten fazla kişiyle sözleşme yapmış kişiler, hizmet vermeyi tercih ettikleri en çok 3 kişiyi Kuruma bildirecek ve Kuruma bildirilmeyenlerin lisans tadil başvuruları reddedilecek.

Dağıtıcı lisans sahipleri, yükümlülüklerine ilişkin de düzenlemeler yapılan yönetmeliğe göre, söz konusu lisans sahipleri, lisanslarının devamı süresince, tescilli markasını veya bu markanın kullanım hakkını yine "4" ve "37" emtia kodlarını içeren tescil edilmiş yeni bir marka ile değiştirmek suretiyle lisans tadili yapmadan, üçüncü şahıslara devredemeyecek.

Bayilik lisansı sahipleri de bayilik sözleşmesinin, dağıtıcı tarafından bayiye gönderilen noter onaylı tek taraflı fesih ihbarnamesi ile sona erdirilmesi halinde tebellüğ tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde, tebellüğ tarihi açıkça belirtilmek suretiyle ve ilgili fesih ihbarnamesinin bir örneğiyle birlikte Kuruma bildirilmesi ile yükümlü olacak.

Yönetmelikle, serbest kullanıcı lisansı sahipleri hariç tüm lisans sahiplerinin her yıl ödemekle yükümlü olduğu katılma payına ilişkin de şu düzenlemeye gidildi:

"Geçmiş dönemlere ilişkin katılma payı yükümlüğünü yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişilerin lisans, tadil ve süre uzatımı başvuruları; yükümlülüğün, Kurumca yapılacak bildirimden itibaren 10 iş günü içerisinde yerine getirilmemesi halinde değerlendirmeye alınmaz ve iade edilir."