Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fakir ülkelere çağrıda bulunan Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin, büyümeyi desteklemek için risk alması ve risk yönetimi yapması gerektiğini söyledi.

Washington'da bu hafta yapılacak yıllık toplantısına hazırlanan bankanın raporunda, riskleri görmezden gelmenin ekonomik felakete neden olduğu kadar, çok fazla risk korkusunun da yaşam standartlarındaki ilerlemeleri engellediği belirtildi. Raporda, yüksek maliyetli şokların önlenmesi ile fırsatlardan yararlanma dengesinin yönetim stratejilerine yer verildi.

Risklerin farkında olarak, hazırlıklı davranmanın çok fazla getirisi olduğuna yönelik birçok kanıtın olduğuna dikkat çeken Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, raporda kaleme aldığı önsözde, bankanın üye ülkelerine "kriz savaşçılığı"ndan, "proaktif ve sistematik risk yöneticiliğine kaymaları çağrısında bulundu.

Rapora göre, konservatif politikalarla ekonomilerini finansal krizden izole eden düşük gelirli ülkeler, özel sektöre daha fazla risk alma imkanı verilmesinden yararlanabilir. Tavsiyeler, Kim'in 2030'a kadar aşırı yoksulluğu sonlandırma ve en fakir yüzde 40'ın gelirlerinin artırılması hedeflerine yaklaşımını yansıtıyor.

Gelişen piyasaların oynak sermaye çıkışlarıyla uğraşmasıyla, finansal istikrar konusu yeniden gündeme geliyor. Dünya bankası, küresel çöküş sürecinde bazı gelişen ekonomilerin, gelişmiş ekonomilere kıyasla daha yüksek makro ihtiyati tedbirler almalarından ötürü daha dirençli bir tablo çizdiğini söyledi.