KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisinin hızlanmasıyla, Bank of America Corp.'tan Morgan Stanley'ye, büyük bankaların ekonomistleri Amerikan ekonomisinin bu kez bir zamanlar yaptığı gibi dünyanın geri kalanını eskisi kadar kalkındırmayacak. Bunun bir kısmı finansal kriz ve resesyondan kaynaklanıyor. Yeni görünümlü ABD, ülke içinde talep ve üretimi artırmaya ve kendi enerjisini daha fazla kullanmaya odaklanarak, 1999'daki en düşük cari açığı yansıdığı şekilde deniz aşırı ülkelerden alma ihtiyacını azaltmaya çalışıyor.

ABD'nin daha sağlıklı hâle gelmesi, imalatı artırarak, müşteriden çok rekabetçi konuma gelmesi durumunda gelişen piyasaların ekonomisinin zararına olabilir. Gelişmekte olan ülkeler aynı zamanda Fed'in tahvil alımlarını azaltmasından da, borçlanma maliyetlerindeki sıçrama ve para birimlerinin, dolar karşısındaki değer kaybı kanalıyla olumsuz etkilenecek.

ABD'nin gücü çekişinin son yıllardaki kadar güçlü olmayabileceğine yönelik sinyaller olduğuna dikkat çeken Bank of America'nın kıdemli uluslararası ekonomistlerinden Gustavo Reis, "Daha güçlü küresel büyüme görmek istiyorsak, ABD'nin büyümesine ihtiyacımız var, ancak diğerlerinin de sıçraması gerekiyor" dedi.

Advertisement