Advertisement
HABERLER ABONE OL

Goldman Sachs emtia araştırma direktörü Jeffrey Currie, son 13 yılın ilk yıllık düşüşüne doğru ilerleyen altının önümüzdeki yıl ABD ekonomisinde gerçekleşecek toparlanmadan dolayı kesinlikle satılması gereken bir araç olduğunu dile getirdi. 

Currie ayrıca bankanın altın beklentisinin önümüzdeki yıl ons başına 1,050 dolar olduğunu hatırlattı. Sarı metal bu yıl genelinde Federal Reserve tarafından varlık alımlarında indirim yapılacağı söylentileriyle yüzde 21 değer kaybederek 1,322.28 dolara geriledi. Currie, yasa yapıcıların borç limitini artırmak için 17 Ekim'den önce bir anlaşmaya varacaklarını dile getirdi. 

"Washington'daki şu kargaşayı atlatır atlatmaz değerli metallerin kesinlikle satılması gerekecek" diyen Currie, "Şöyle düşünmemiz lazım; ABD'deki güçlü toparlanmayla beraber Fed'in varlık alımlarını azaltması daha muhtemel bir hale geliyor ve bu da altın fiyatlarında aşağı yönlü bir baskı yaratıyor" ifadelerini kullandı. 

Currie'nin yanında panele ayrıca Credit Suisse AG emtia araştırma direktörü Ric Deverell de önümüzdeki yıl için altının satmanın en önemli tavsiyeleri olduğunu söyledi. Son 13 yıldır ilk yıllık kaybına doğru ilerleyen altın bu yıl mısır ve gümüşün ardından en kötü performans gösteren 3. emtia oldu. 

ABD Başkanı Barack Obama dün Cumhuriyetçiler'le borç limitinin artırılması konusunda görüşmeyeceğini yeniden dile getirirken, ABD Senato Demokratlar'ı borç tavanına yönelik bir test oylaması gerçekleştirmeye hazırlanıyor. ABD 17 Ekim'de borçlanma yetkisini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayken, bu döneme kadar borçlanma limitinin artırılmaması durumunda hükümetin kasasında 30 milyar dolar kalmış olacak. Bu tarihten itibaren ABD 22 Ekim ve 31 Ekim arasında bir dönemde sorumlulukları altındaki ödemelerin tamamını karşılayamayacak.