Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Eylül ayı anketine katılanların yüzde 49'u Kasım ayında ABD dolarında değişim beklemiyor.

SPK'nın 224 üst düzey yöneticisi tarafından yanıtlanan Eylül ayı beklenti anketine göre, gösterge bono faizine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 30'u önümüzdeki ay artış beklerken, yüzde 59'u değişim olmayacağını düşünüyor. Gelecek altı aylık ve bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 41 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 49'u Kasım ayında ABD dolarında değişim beklemezken, yüzde 31'i artış olacağını belirtti. Gelecek altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 43 oldu.

Euroya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 54'ü Kasım ayında değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, yüzde 30'u tercihini artıştan yana kullandı. Gelecek altı aylık ve bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 41'e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 50'si Kasım ayında BIST 100 endeksine ilişkin olarak önemli bir değişim beklemezken, yüzde 23'ü düşüş yüzde 27'si ise artış olacağını öngördü. Altı aylık dönem için katılımcıların yüzde 38'i değişim olmayacağını belirtirken, yıllık dönemde artış bekleyenlerin oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti.

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 56'sı Kasım ayında, yüzde 44'ü gelecek altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 50'ye ulaştı.

-Halka açılacak şirket sayısında değişim beklenmiyor

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 74'u Kasım ayında, yüzde 50'si gelecek altı ayda değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 55 oldu.

Katılımcıların yüzde 57'si Kasım ayında özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemezken, gelecek altı ay ve bir yıl için iyileşme beklentisi ağırlık kazandı. Katılımcıların yüzde 57'si gelecek altı ayda, yüzde 63'i ise gelecek bir yılda iyileşme beklediğini belirtti.

AA