Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Asmussen: Euro Bölgesi artık en büyük endişe değil

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Joerg Asmussen artık uluslararası toplantılarda tartışma konularını bir yıl öncesi gibi Euro Bölgesi mali krizinin domine etmeyeceğini dile getirdi. 

Asmussen Almanya'da gerçekleştirdiği bir konuşmada G-20 ülkelerinin bir sonraki yıllık toplantılarında tartışma konularının arasında Japonya'daki ekonomik durum, ABD'de mali ve parasal politikalar ve bazı gelişen ülkelerde yavaşlayan büyüme gibi konuların olacağını dile getirdi.

-Çin'in hizmet PMI'ı hız kesti

HSBC ve Markit Economics'in Çin Hizmet PMI'ı Ağustos'taki 52.8 puandan, Eylül'de 52.4 puana çıktı.

HSBC-Markit'in açıklamasında, hizmet aktivitesindeki büyümenin, kaydedeğer oranda trendin altında olduğuna dikkat çekildi.

-IMF de ABD'yi temerrüt konusunda uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF) gelişen piyasalara olan sermaye akışında yaşanan düşüş üzerine bu yıl ve gelecek yıla yönelik küresel görünümünü düşürürken, ABD hükümetinin temerrüde düşmesinin dünya ekonomisini "ciddi zarara" uğratabileceği uyarısını yaptı. 

IMF bugün Washington'da açıkladığı bir raporunda küresel ekonominin bu yıl yüzde 2.9 ve önümüzdeki yıl yüzde 3.6 artacağı tahmininde bulunurken, bu rakamlar daha önce yüzde 3.1 ve yüzde 3.8 olarak gerçekleşmişti. Çin, Meksika, Hindistan ve Rusya'ya yönelik beklentilerin düşürülmesi üzerine IMF gelişen ülkelere yönelik büyüme beklentilerini de yüzde 0.5 azaltarak 2013 yılı için yüzde 4.5'e indirdi.

-Fed/Pianalto: Tahvil alımlarında dikkatli olmalıyız

Rekor seviyedeki teşviklerin destekçisi olan, Cleveland Fed Başkanı Sandra Pianalto, Eylül ayı toplantısında programın potansiyel maliyeti nedeniyle tahvil alımının azaltılmasını desteklediğini söyledi.

Bu yılpara politikasında oy hakkı bulunmayan ve gelecek yılın başlarında emekli olmayı planlayan Pianalto, "Şimdiye kadar riskler çoğunlukla kuramsal olarak kalsa da, hâlâ varlık alımlarının genişletilmesi konusunda tedbirli olmamız gerektiği kanısındayım. Bence iş gücü piyasasındaki gelişim, varlık alımlarını geçtiğimiz ayda azaltmaya yetecek kadar istikrarlı görünüyordu" dedi.

-Fed/Plosser: Fed'in kredibilitesi zayıfladı

Ek teşviklere karşı olan, Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, Fed'in geçtiğimiz ayda aldığı varlık alımlarını azaltmama kararının merkez bankasının kredibilitesine zarar verdiğini söyledi.

Bu yıl oy hakkı bulunmayan Plosser, "Son rehber göstergelerden net ve büyük sapmalar görülmediği halde mevcut varlık alımını azaltmayı ertelemek, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) hedeflerini değiştirdiğini ve Haziran ayının geleceğe dönük rehberliğinden koptuğunu gösterir. Bu da komitenin kredibilitesini zayıflatır ve ilerideki geleceğe dönük rehberliklerin bir politika aracı olarak dikkate alınırlığını azaltır" ifadelerini kullandı.

-ABD hisseleri gerilemeye devam ediyor

ABD hisseleri, kongre liderlerinin diğer partinin mutlaka hükümetin kapanması ve borç temerrüdü konularında harekete geçmesi gerektiği açıklamalarıyla gerilerken, Standard & Poor's 500 Endeksi Ağustos'tan bu yana en büyük iki günlük düşüşü yaşıyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 gerileyerek New York saati ile 13:58'de 1,661.63 puan oldu. Dow Jones endeksi 96.94 puan, yani yüzde 0.7 kayıpla 14,839.30 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 16 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri düşüşü 2. güne taşıdı

Avrupa hisseleri, yatırımcıların ABD kâr sezonunun başlaması ve hükümetin kapanmasını sonlandırmaya yönelik çabaları izlemesi ile gerileyerek, düşüşü ikinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endkesi yüzde 0.8 düşerek günü 306.84 puandan tamamladı. Gösterge endeks dün ABD Temsilciler Meclisi John Boehner'in ilave şartlar olmadan borç tavanını artırma konusunda anlaşmaya varmayacaklarını açıklayarak Obama'nın şartlarına ters koşması sonucu yüzde 0.2 kayıp yaşayarak 9 Eylül'den bu yana en düşük seviyeye indi.

-Gelişen piyasalar 2 haftanın zirvesine tırmandı

Hindistan merkez bankasının, ülkenin finansal sistemindeki likidite kısıtlamalarını gevşetmesi ve Çinli telefon şirketlerinin ralli yapmasıyla gelişen piyasalar endeksi 2 haftanın zirvesine yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Lonrda asati ile 13.51'de yüzde 0.6 kazançla 1,010.4 puana yükseldi ve 24 Eylül'den bu yana zirveyi gördü. Rupide devam eden istikrarın, Hindistan bankaları için likiditeyi gevşetme imkanı tanımasıyla, Hindistan Merkez Bankası, para birimini desteklemeye yönelik acil hamlelerine yenilerini ekledi. ABD'de borçlanma limiti 17 Ekim'e kadar gün sayarken, ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçiler ile hükümetin yeniden açılması konusunda müzakere etmeyeceğini söyledi.

-Yen 8 haftanın zirvesinden düşüyor

Yen ve İsviçre frankı, ABD kanun yapıcılarının ülkenin borç tavanını artırma konusunda bir anlaşmaya varacakları ve temerrüde düşmekten kaçınacakları söylentileri ile güvenli varlıklara talebin düşmesi sonrasında zayıfladılar.

Yen dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 07:31'de 97.08 yenden işlem görürken, 96.57 yen ile 12 Ağustos'tan bu yana güçlü seviyeye dokundu. Yen, son iki günde yüzde 0.9 yükseldiği euro karşısında da bugün yüzde 0.4 düşüşle 131.81 yen oldu. Dolar euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3578 dolar seviyesinde.

Frank dolar karşısında yüzde 0.2 düşüşle 90.43 santimden işlem görürken, euro karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 1.2278 frank oldu.

-WTI petrol yönünü yukarı çevirdi

Kasım vadeli WTI petrolün varil fiyatı 91 sent kadar yükselerek 103.94 doları görürken, Londra saatiyle 12:38'de 103.67 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 81 sent gerielyerek 103.03 dolara inip 1 Ekim'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 23 altında kaldı.

Kasım vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 76 sent arttı ve Londra merkezli ICE Futures Europe'da 110.44 dolar oldu. Brent petrol ve WTI petrol arasındaki fark 6.65 dolardan bugün 6.72 dolara genişledi.