Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kongre'deki Cumhuriyetçiler ile yalnızca hükümetin kapanmasının ve temerrüt riskinin ortadan kalkmasının ardından müzakere edeceği şeklinde ortaya koyduğu duruşunu reddeden Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama bir an önce müzakerelere başlanması konusunda ısrar etti.

Obama bugün Beyaz Saray muhabirlerine, Cumhuriyetçi liderler ile mali ve sağlık politikalarını görüşürken, geçici bir ertelemeyi kabul edebileceğini, ancak bunun yalnızca Kongre'nin kapanmayı sonlandırması ve borç limitini artırmasının ardından olabileceğini dile getirdi.

"Başkan'ın bugün söyledikleri, 'Eğer Cumhuriyetçiler hiç koşulsuz boyun eğerse' o zaman oturup konuşacağı şeklinde" diyen Boehner, hükümetin işleyişinin böyle olmadığını söyledi.

Düello hâline gelen basın konferansları, yasakoyucuların, borç limiti restleşmesinin çözümünde ilk belli belirsiz adımlarını atmaya başlamaları sonrasında geldi. Her iki taraf da 17 Ekim'de borç tavanı aşılmadan borç limitinin artırılması ve 1 haftadır devam eden kapanmanın çözülmesine yönelik adımlar atıyor. Cumhuriyetçiler harcama kesintileri ve Obama'nın sağlık yasasında değişiklik istiyor.

Her şeyde anlaşmayacaklarını söyleyen Obama, şimdilik partilerin birçok büyük konuda görüş ayrılığı yaşadığını dile getirdi.

Obama, Kongre'nin zamanında hareket etmemesi hâlinde ilk olarak tahvil sahiplerine mi ödeme yapmayı planladığına ilişkin soruyu yanıtlamadı. Obama, hükümet Sosyal Güvenlik yardımları gibi ödemeleri kaçırması hâlinde bunun ekonomi ve ABD'nin kredi değeri üzerinde sonuçlarının olacağını belirtti.