Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atlanta Federal Rezerv Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun beklendiği gibi düşmesi durumunda ABD merkez bankasının 2024'ün "üçüncü çeyreğinde" faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini söyleyerek, yakın bir hamle beklentilerine karşı geri adım attığını, ancak önümüzdeki dönemde ivme kazanacak müzakereci bir sürecin ana hatlarını çizdiğini söyledi.

Bostic, kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksiyle ölçülen enflasyonun 2024'ü yüzde 2,4 civarında tamamlamasını beklediğini, bu da Fed'in yüzde 2 hedefine doğru, yılın ikinci yarısında çeyrek puanlık iki faiz indirimini garanti etmeye yetecek kadar ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Bostic, röportajda "Bunun yakın bir zamanda gerçekleşeceğini düşünmüyorum" dedi; politika yapıcıların politika faiz oranından uzaklaşmadan önce enflasyonun düşmeye devam edeceğine dair yeterli veri ve güveni toplamak için hala "birkaç aya" ihtiyaçları var.

Chicago Fed Başkanı'ndan temkinli faiz mesajı

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’ye göre enflasyonda zafer ilan etmek için çok erken ve faiz indirim kararları önümüzdeki verilere bağlı olacak. Pazar günü ABD’nin CBS kanalındaki Face the Nation programına konuk olan Goolsbee “2023’te büyük oranda ilerleme kaydettik ama henüz sonuca ulaşmadık. Faizlere ne olacağını veriler belirleyecek” açıklamasını yaptı. Enflasyonu hedefe indirmeleri gerektiğini söyleyen Goolsbee “Hedefe ulaşma patikasında olduğumuza dair ikna olana kadar dereyi görmeden paçaları sıvamamalıyız” ifadelerini kullandı.

Fed üyelerinin 2024 faiz indirim beklentileri ve Başkan Jerome Powell’ın toplantıda faiz
indirimlerini tartıştıklarını söylemesi piyasalarda ralliye yol açmıştı. Ardından konuşan Fed üyeleri ise temkinli mesajlar vermiş, New York Fed Başkanı John Williams mart ayında faiz indiriminin “erken” olacağın belirterek “Gerçekte faiz indirimleri hakkında konuşmadık” açıklamasını yapmıştı.