Trump: İran anlaşmasından henüz memnun değiliz
-
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yapılacak anlaşmadan henüz memnun olmadıklarını belirterek, anlaşmanın kusursuz olması gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yapılacak anlaşmadan henüz memnun olmadığını belirterek, ABD'nin Tahran'a yönelik yaptırımların hafifletilmesini değerlendirmediğini söyledi.
Beyaz Saray'da düzenlenen kabine toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, İran'ın anlaşma yapmak istediğini ifade etti.
Trump, "İran bu konuda oldukça kararlı, bir anlaşma yapmak istiyorlar. Şu ana kadar bunu başaramadılar. Biz bundan memnun değiliz, ama memnun olacağız. Ya bunu başaracağız ya da işi bitirmek zorunda kalacağız. Bu anlaşma kusursuz olmalı" dedi.
ABD Başkanı ayrıca Rusya veya Çin'in İran'ın yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunu devralması ihtimalinden rahatsızlık duyduğunu söyledi.
Trump, İran ile olası bir anlaşma kapsamında Hürmüz Boğazı'nın tüm ülkelere açık olacağını ve hiçbir ülkenin kontrolüne bırakılmayacağını da ifade etti.
Trump, İran ile üzerinde çalışılan olası çerçeve anlaşması kapsamında Hürmüz Boğazı'nın derhal açılacağını belirterek, boğazın herhangi bir ülkenin kontrolüne verilmeyeceğini yineledi.
ABD Başkanı, "Orayı gözetleyeceğiz, ancak kimse kontrol etmeyecek. Bu, müzakerelerimizin bir parçası. Onlar kontrol etmek istiyorlar. Kimse kontrol etmeyecek. Orası uluslararası sular ve Umman da diğer herkes gibi davranacak, yoksa onları havaya uçurmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.
"Bölge ülkeleri İbrahim Anlaşması'na katılmalı"
Trump, Suudi Arabistan, BAE, Katar ve diğer bölge ülkelerinin İbrahim Anlaşması sürecine derhal dahil olmalarını istediğini söyledi.
ABD heyetinin bu konu üzerinde çalıştığını belirten Trump, "Amacımız, söz konusu ülkelerin Abraham Anlaşması'na katılmalarını sağlamaktır. Eğer bunu gerçekleştirirlerse, ortaya tarihi bir başarı çıkacaktır. Bence bunu yapmalılar. Dürüst olmak gerekirse, bunu bize borçlu olduklarını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.