Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Kredi kartı vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1 aydan 6 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarları yüzde 100, diğerleri ise yüzde 75 risk ağırlığına tabi tutulacak.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), "Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Buna göre, ilgili yönetmelikte belirlenen kriterlere uygun olan alacaklardan; kredi kartı vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1 aydan 6 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarları yüzde 100, diğerleri ise yüzde 75 risk ağırlığına tabi tutulacak.


Yönetmelik değişikliği ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca riski yüksek olarak belirlenen alacaklarda da değişikliğe gidildi. Yönetmeliğin "Kurulca Riski Yüksek Olarak Belirlenen Alacaklar" bölümünde daha önce yüzde 150 ve yüzde 200 olarak belirlenen risk ağırlığına tabi tutulan alacaklara yüzde 250 oranı da eklendi. Kredi kartları vasıtasıyla mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan kredilerin kalan vadesi 12 ayı aşan taksit ödemelerinin tutarı yüzde 250 ağırlığına tabi alacaklar sınıfına girecek.


Ayrıca, kredi kartı harcamalarından kaynaklı kredi alacaklarının kalan vadesi 6 aydan 12 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarı yüzde 150 risk ağırlığına tabi alacaklardan çıkarıldı.


Yönetmelikle, yüzde 150 risk ağırlığına tabi alacaklara, konut kredileri ile kredi kartları vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan krediler dışındaki tüketici kredilerinden kaynaklanan ve kalan vadesi bir yıldan iki yıla kadar olan alacaklar eklendi.


Öte yandan, kredi kartları vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan kredilerin kalan vadesi 6 aydan 12 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarı ve konut kredileri ile kredi kartları vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan krediler dışındaki tüketici kredilerinden kaynaklanan ve kalan vadesi iki yılı aşan alacaklar yüzde 200 risk ağırlığına tabi olacak.

 

AA