KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Janet Yellen'ın Fed başkanı adaylığının ABD'nin teşviklerinin uzayacağı ihtimalini artırarak yeni güçlendirebileceğini söyleyen Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin danışmanlarından Koichi Hamada, bu durumun Japon ekonomisine zarar verebileceğini dile getirdi.

Yellen'ın muhtemelelen parasal genişlemeden hızlı bir çıkış yapmayacağını öngören eski Yale Üniversite profesörü Hamada, "Fed, teşvikleri uzatırsa yen değerlenerek, Japonya'nın toparlanmasına zarar verebilir" dedi.

Hamada, Abenomi olarak adlandırılan reflasyonist politikalarının yaratıcısı olan ve Haruhiko Kuroda'ya verilen Japonya Merkez Bankası başkanı seçiminde Abe'ye yardımcı olan danışmanlardan biri. Hamada bugün ayrıca Kuroda ve ekibinin, güçlü yenin ülkeye zarar vermesi hâlinde harekete geçmeye hazır olması gerektiğini ifade etti.

Yen, geçtiğimiz yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybederek, Abe'nin ekonomiyi 15 yıldır devam eden deflasyondan çıkarma çabalarına ve Japon ihracatçılarına yardım etti. BOJ öngörülmedik bir teşvik programı uyguluyor.

Hamada, BOJ'un şu anda hiçbir şey için söz vermemesi gerektiğini, ancak kendisinin Japon ekonomisine zarar belli olduğunda harekete geçmeye hazır olmalarını istediğini söyledi.

Hamada, her ne kadar Abe'ye danışmanlık etse de, Japon hükümeti adına konuşmuyor ve Abe de her zaman Hamada'nın tavsiyelerini uygulamıyor. Abe 1 Ekim'de Hamada'nın karşı çıktığı satış vergisi artışını onayladı.

Advertisement