KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

ABD ve Avrupa hisse senetleri, ABD'li yasakoyucuların borç limitini artırma konusunda anlaşmaya varacakları ve temerrütten kaçınacaklarına ilişkin işaretlerin artması ile birlikte, yükselirken, dolar değer kazandı ve ABD Hazine tahvillerinin faizi hızlı düştü.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 10:04'te, yüzde 1.4 yukarıda seyrediyordu. Bu, 18 Eylül'den bu yana en hızlı artışı işaret ediyor. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 yükselerek son bir ayın en düşük seviyesinden sıçradı. Vadesi 17 Ekim'de dolacak ABD tahvillerinin faizi son altı günde ilk kez düştü. ABD para birimi yen karşısında yükselişini üçüncü güne taşıdı. Brent petrolü, tutuklanan Liya Başbakanı2nın serbest bırakılmasının ardından, erken saatlerdeki kazançlarının bir kısmını geri verdi ve yüzde 1 yukarıda seyrediyor.

ABD'de Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri, Kongre'de bazı kaynaklara göre, ülkenin 16.7 trilyon dolar olan borç limitini artırmaya açıklar. Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd., temerrüt riskini işaret ederek, vadesi bir yıldan az olan ABD bono ve tahvillerine uyguladığı saç traşını artırdı. ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Senato Finans Komitesi'ne, borçlanma yetkisinin sona ereceği 17 Ekim'den bir hafta önce yaptığı konuşmada, borç limitine ilişkin "belirsizliğin" finans piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya başladığını söyledi.

New York'ta Fenimore Asset Management Inc. fon yöneticisi ve araştırma direktörü John Fox, "Hava, siyasetçilerin orta noktada bir anlaşmaya varmaya başladıkları şeklinde ve bu olumlu," dedi ve "Borç tavanı konusunda anlaşmaya varılırsa, yatırımcıların dikkatleri gelecek yıl için potansiyel ekonomik büyümeye ve bu noktadan sonra artış gösterebilecek şirketlerin karlarına çevrilecek" şeklinde görüş bildirdi.

(18:00'de güncellendi)

Advertisement